Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 24 mei 2021

Trump-aanhangster: ‘Mondkapjes zijn hetzelfde als de Jodenster’

Een republikeins congreslid en tevens een aanhanger van oud-president Donald Trump heeft in de Verenigde Staten voor veel ophef gezorgd. Marjorie Taylor Greene vergeleek het verplicht dragen van een mondkapje namelijk met het dragen van een Jodenster tijdens de Tweede Wereldoorlog.

„Weet je, we kunnen terugkijken op een tijd in de geschiedenis waarin mensen werd verteld dat ze een gouden ster moesten dragen. Ze werden beslist als tweederangsburgers behandeld, zo erg zelfs dat ze op treinen werden gezet en naar gaskamers in nazi-Duitsland werden gebracht”, zei de Trumpaanhangster op het conservatieve nieuwskanaal Real America’s Voice.

Afgelopen weekend verdedigde Greene haar uitspraken. „Ik heb niets verkeerds gezegd”, zei ze tegen omroep 12 News. „Ik denk dat iedere verstandige Joodse persoon een hekel had aan wat er in nazi-Duitsland gebeurde. En dat iedere verstandige Joodse persoon het niet leuk vindt wat er gebeurt met de aanmatigende maskerplicht.”

Mondkapje vergeleken met Jodenster

Het Amerikaans-Joodse congres wil nu excuses van Greene. „Je kunt gezondheidsgerelateerde beperkingen nooit vergelijken met gele sterren, gaskamers en andere nazi-wreedheden.”

En ook van zowel Democraten als Republikeinen kon de Trump-aanhanger op kritiek rekenen. „Dit is boosaardige waanzin”, schreef de Republikeinse congreslid en Trump-criticus Liz Cheney op Twitter. Democratisch congreslid Jim McGovern noemde het „meer dan verontrustend” dat Greene de systematische moord op zes miljoen Joden vergeleek met het dragen van een mondmasker. Hij eiste haar aftreden.

Greene staat bekend om de complottheorieën die zij geregeld verspreidt. Toen Trump keer na keer herhaalde dat hij de afgelopen verkiezingen had gewonnen, deed zij met hem mee. In 2018 en 2019 zou ze steun hebben betuigd aan oproepen om kopstukken van de Democratische partij te laten executeren of daar zelf toe hebben opgeroepen.

Gele sticker van IKEA

Ook in ons land werd een coronaregel afgelopen tijd vergeleken met een Jodenster. Dat was geen landelijke regel, maar het beleid van een IKEA-vestiging in Delft. Klanten die vanwege medische redenen geen mondkapje kunnen dragen, kregen daar een gele sticker. Zo zou het voor iedereen duidelijk zijn waarom diegene geen mondkapje ophad, wat vervelende situaties zou moeten voorkomen.

Maar juist door die gele stickers ontstond er een vervelende situatie. Op social media was veel ophef. Tegen Metro vertelde IKEA dat ze het voorval betreurden, en dat het nooit hun bedoeling is geweest om mensen te kwetsen. Ook boden ze hun excuses aan, en stopte de betreffende vestiging meteen met de stickers. Het was ook alleen de vestiging in Delft waar mensen zonder mondkapje een sticker kregen.

Humberto-kijkers niet te spreken over optreden van Glennis Grace

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Trump-aanhangster: ‘Mondkapjes zijn hetzelfde als de Jodenster’
Sluiten