Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 16 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Drie miljoen Texanen zitten zonder stroom, terwijl het tot wel -22 graden is

Drie miljoen inwoners van Texas zitten noodgedwongen zonder stroom. En dat terwijl het ‘historisch koud’ is met gemeten temperaturen van -2 en zelfs -22 graden. In de afgelopen dertig jaar is het in de staat niet zo koud geweest als afgelopen dagen.

De Amerikaanse president Joe Biden riep voor Texas de noodtoestand uit, vanwege de vrieskou. Op veel plekken ligt sneeuw en op de wegen is het glad.

Ruim 150 miljoen Amerikanen zouden te maken hebben met waarschuwingen voor het winterse weer. Zo zijn ook in Kentucky, Mississippi, Alabama, Oregon en Oklahoma waarschuwingen van kracht.

Stroom afgesloten

De stroom is afgesloten door de beheerder van het Amerikaanse elektriciteitsnet. Er is namelijk een recordvraag naar elektriciteit, vanwege de stevige winter. Daardoor dreigt een ongecontroleerde stroomuitval. Met de tijdelijke stroomafsluiting moet dit worden voorkomen.

De netbeheerder onderbreekt om toerbeurten de levering aan klanten. De autoriteiten roepen op het stroomverbruik te beperken. Door de kou kunnen niet alle brandstoffen voor generatoren worden gebruikt.

Volgens de NOS worden de problemen nog eens verergerd doordat een groot deel van de windenergie wegvalt. Meer dan de helft van het windmolenpark in Texas is namelijk stil komen te liggen door de kou. Veel molens zijn vastgevroren.

Ouderen naar schuilplaats

De Nationale Garde wordt ingezet om oudere bewoners naar schuilplaatsen te vervoeren. Ondertussen helpen reservisten met het overbrengen van inwoners  naar 135 schuilplaatsen voor koud weer die in de staat zijn opgezet. Maar de stroomproblemen bereiken ook sommige schuilplaatsen. Zo moest een deel in Houston sluiten.

Zonder energie

Texas is niet de enige plek die in deze stevige winter zonder stroom zit. Ook in het aan Texas grenzende Louisiana viel de elektriciteit uit. Zelfs in Mexico zaten zeker 400.000 klanten zonder elektriciteit.

De kou eiste ook zijn tol van de energie-industrie in Texas, verreweg de grootste producent van ruwe olie in het land. Zo moesten olieraffinaderijen sluiten.

Consumentenbond: ‘TikTok misleidt kinderen en beschermt niet genoeg’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Drie miljoen Texanen zitten zonder stroom, terwijl het tot wel -22 graden is
Sluiten