Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Buitenland 23 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

‘Nationale ramp in Portugal vanwege corona dreigt’

Het gaat in Portugal allesbehalve goed rondom corona. Overvolle ziekenhuizen, duizenden besmettingen per dag én gemuteerde versies verspreiden zich snel. Rutger Cramer, die verblijft in Portugal, stelt dat het land „een ramp staat te wachten”.

„Portugal lijkt een soort sluipmoordenaar in zich te hebben”, vertelt hij. Dat komt door enerzijds de banden met Brazilië, waar ook een gemuteerde versie is aangetroffen. Anderzijds is het een Europees land, waardoor de Britse variant ook toegang heeft. „Ten slotte ligt Portugal ook nog eens min of meer in het midden van al deze plekken, Zuid-Afrika meegerekend, waar de derde besmettelijke variant werd ontwikkeld. Dat in combinatie met het slechte beleid dat hier wordt gevoerd in Portugal maakt Portugal tot een tikkende tijdbom.”

‘Portugal loopt achter de feiten aan’

Volgens Cramer neemt Portugal wel stappen, maar steeds te laat. Zo waren er rond kerst en oud en nieuw geen beperkingen qua hoeveel mensen mochten samenkomen. „De weekenden erna leek het wel alsof het black friday was.” Het was toen heel druk omdat de overheid besloot alle winkels in de weekenden om 13.00 uur al te sluiten, daardoor ging iedereen in de ochtend al winkelen. De drukte werd dus niet over de hele dag verspreid, maar in slechts een paar uur gepropt.

Uiteindelijk op 15 januari werd besloten een lockdown in te voeren, maar de scholen bleven open. „Tijdens het weekend dat daarop volgde was het enorm druk op stranden en in parken vanwege het mooie weer”, zegt Cramer. Volgens hem is de handhaving zeer matig, ook denkt hij dat de Portugezen dat onderhand wel doorhebben en zich daardoor weinig aantrekken van de lockdown.

De cijfers liegen er ook niet om: slechts een paar dagen geleden steeg het dodentaal naar 212. De dag ervoor werden 120 doden gemeld, de dagen daarvoor 70. Even na kerst en oud en nieuw gingen de besmettingen even omlaag, maar gisteren werden 13.987 nieuwe gevallen gemeld. Ook registreerde het land 234 doden in één dag. Zulke aantallen heeft Nederland met zijn 17 miljoen inwoners nog niet gehaald. In Portugal wonen ruim 10 miljoen mensen.

Scholen toch sluiten

Van die aantallen schrok de overheid ook, zegt Cramer. De scholen moeten nu toch sluiten, vijftien dagen lang. Volgens Cramer gold ook een avondklok: van 23.00 uur tot 05.00 uur. In het weekend moest je zelfs vanaf 13.00 uur thuisblijven. Veel Portugezen vonden dat een slechte maatregel. „En terecht”, zegt hij. „Het resulteerde in enorme drukte in de ochtenden in winkels en supermarkten met lange rijen. Mensen namen zelden de moeite om de voorgeschreven afstand te houden.”

Ook dat is terug te zien in de cijfers. Het is in ziekenhuizen namelijk enorm druk. Bij 8000 besmettingen per dag waren de ziekenhuizen al overvol, zegt Cramer. Zo werd een veldziekenhuis opgezet in een stadion in Portimao Algarve, en dezelfde dag werden er tien patiënten gebracht die in Lissabon niet meer terecht konden. „Dat is een rit van ruim 2,5 uur. De situatie is nijpend.”

Cramer: „Als gemiddeld 8000 besmettingen per dag, wat nu dus al een aantal dagen het geval is, al leidt tot overvolle ziekenhuizen, hoe zal de situatie zich dan evolueren over een paar dagen als dubbele aantallen besmettingen worden gemeld?”

Lees ook: Avondklok gaat vanavond in, dit moet je erover weten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Nationale ramp in Portugal vanwege corona dreigt’
Sluiten