Iris Hermans
Iris Hermans Buitenland 18 jan 2021

Dit is waarom en hoe boze schaaldiervissers rondom Johnsons woning protesteren

Niet een of twee, maar tientallen vrachtwagens blokkeren de straten rondom Downing Street, en dus ook nummertje 10. Daar waar premier Boris Johnson woont. In de vrachtwagens zitten schaaldiervissers die intussen zo rood zijn als hun kreeften, bij wijze van spreken.

Britse schaaldiervissers protesteren tegen de papierwinkel die er sinds de Brexit nodig is voor de export van hun waren naar de Europese Unie.

Boze schaaldiervissers

Meer dan twintig vrachtwagens voorzien van slogans als ‘incompetente regering vernietigt schaalvisindustrie!’ – al klinkt dat beter in het Engels en is met name die ene vrachtwagen die opvallend veel is gefotografeerd – parkeerden in de buurt van de ambtswoning van de Britse premier Boris Johnson. De vissers hebben door alle extra rompslomp moeite om hun producten tijdig bij klanten in de EU te krijgen.

Kapot

De vissers beschuldigen de Britse regering ervan hun beroepsgroep kapot te maken en te liegen over de problemen. Al eerder lieten Schotse vissers weten voorlopig niet meer naar de EU te exporteren omdat er te veel vertragingen optraden en dat de papierwinkel te veel werk oplevert. Daardoor kregen ze lagere prijzen voor hun vangst. „Nog een week zonder schaaldierverkoop aan de EU en we gaan failliet”, zei de CEO van Seafood Scotland gisteren. Dominic Raab, lid van de Conservative Party antwoordde daarop dat hij er niet van is overtuigd dat het „door Brexit” komt.

 

Export

In Groot-Brittannië worden grote hoeveelheden langoustines, krabben, kreeft, sint-jakobsschelpen, mossels en oesters gekweekt en gevangen. Het merendeel wordt vervolgens naar de EU geëxporteerd. Door de vorige maand gesloten brexitovereenkomst kan dat zonder importheffingen, maar de eisen die er aan de uitvoer van voedsel worden gesteld, vormen wel een probleem. Er zijn veel documenten nodig, klagen de vissers. Soms zijn er ook tegenstrijdige vereisten.

Vorige week liet voedselminister George Eustice weten dat er enkele kinderziektes in het systeem voor uitvoer na de brexit zitten, maar dat die snel kunnen worden opgelost. De vissers zeggen dat hun bedrijven op deze manier kapot gaan en dat de Britse regering de ernst van de situatie onderschat. Zij willen een simpeler systeem en vinden dat er aan weerszijden van de grens te weinig douanebeambten zijn.

Lees ook: Nederlanders weten schokkend weinig over hun eigen brein

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dit is waarom en hoe boze schaaldiervissers rondom Johnsons woning protesteren
Sluiten