Metro
Metro Buitenland 23 dec 2020 / 10:53 uur

Reisverbod VK opgeheven, spanning loopt op in Dover: ‘Situatie is inhumaan’

Toch nog goed nieuws voor hen die vast zaten in het Verenigd Koninkrijk en daar de kerstdagen leken te moeten doorbrengen, terwijl hun familie in Nederland was. Er is nu weer licht aan het eind van de Kanaaltunnel, nu Frankrijk deze weer heeft geopend: een negatieve coronatest biedt een uitweg. Maar niet voor iedereen en de spanning loopt dan ook op in Dover.

De spanning in de Britse haven Dover loopt op. Boze vrachtwagenchauffeurs keerden zich vanochtend tegen de politie, zo is in een video van Sky News te zien.

Vrachtwagens gestrand

Op beelden is te zien hoe een groep mannen enkele agenten omver lopen. De politie probeert de groep tegen te houden, wat leidt tot geduw en getrek tussen de agenten en mannen. Er is geschreeuw, gefluit en getoeter te horen.

Rondom de Britse haven zijn enkele duizenden vrachtwagens gestrand. Frankrijk sloot eerder deze week de grens uit vrees voor de verspreiding van een nieuwe gemuteerde variant van het coronavirus, die in Groot-Brittannië is vastgesteld. De veelal Europese vrachtwagenchauffeurs zitten al dagen vast in de zuidelijke havenplaats. Veel van hen zullen Kerstmis daardoor niet thuis kunnen vieren.

„Ze geven ons geen eten, geen drinken, er zijn geen sanitaire voorzieningen, ze geven ons niets”, zegt een Spaanse man. „De situatie is eigenlijk inhumaan, dus vragen we om een oplossing.”

Sinds vandaag is vrachtverkeer weer mogelijk, maar de chauffeurs mogen alleen de grens over met een negatieve coronatest. Het kan volgens de Britse minister van Huisvesting nog dagen duren voordat de problemen met gestrande vrachtwagens in het zuiden van Engeland zijn verholpen.

De eerste vanuit Dover

De veerboot Cotes des Flandres was vannacht de eerste die vanaf de Engelse kustplaats Dover de haven verliet en omstreeks 03.30 uur in Calais aankwam. Kort daarna arriveerde Spirit of France, een schip van P&O. Een handjevol passagiers stapte van boord.

Er mogen ook weer vliegtuigen vanuit het VK landen in Nederland, vanaf 00.00 uur afgelopen nacht. Hetzelfde geldt voor het vliegverbod dat ingesteld was voor Zuid-Afrika. Reizigers moeten wel een negatieve coronatest kunnen tonen van maximaal 72 uur oud.

Lees ook: Oliebollendame Miranda verkoopt stukken minder nu bij Hornbach, maar ze bakt door

Vervoerders opgelucht

Branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN) is opgelucht dat de grens tussen Engeland en Frankrijk weer open gaat voor vrachtverkeer. Tegelijk beseft de sectororganisatie dat het nog dagen gaat duren voordat alle vrachtwagens die zich aan de Britse zijde van het Kanaal hebben opgehoopt weer onderweg zijn.

Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk bereikten dinsdagavond laat een akkoord over heropening van de grens. Om Frankrijk in te mogen moeten reizigers vanuit Engeland een negatieve coronatest overleggen die niet meer dan 72 uur eerder is afgenomen. Het Verenigd Koninkrijk gaat die sneltests beschikbaar stellen. Frankrijk gaat steekproefsgewijs mensen testen die naar het Verenigd Koninkrijk reizen.

Draconisch

De veerboten tussen Frankrijk en Engeland varen sinds zondagavond niet meer en ook de Kanaaltunnel is sindsdien dicht. Honderden vrachtwagens liepen daardoor vast in Engeland. TLN-directeur Jan Boeve noemde die plotselinge sluiting eerder al een draconische maatregel. „Natuurlijk heeft de volksgezondheid de hoogste prioriteit, maar het kan niet zo zijn dat landen uit het niets de grenzen sluiten voor het vrachtverkeer. Laten we alsjeblieft leren van onze lessen en bij eventuele nieuwe maatregelen ervoor zorgen dat regels duidelijk, uniform en werkbaar zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Reisverbod VK opgeheven, spanning loopt op in Dover: ‘Situatie is inhumaan’
Sluiten