Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 5 dec 2020
Leestijd: 1 minuut

Japanse ruimtecapsule gevuld met gruis van ruimterotsblok neergekomen

Een Japanse ruimtecapsule met daarin bodemmonsters van de verre planetoïde Ryugu is vanavond aangekomen in een woestijn in het zuiden van Australië. Dat meldt de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA.

Iets voor 18.30 uur kwam de capsule de atmosfeer in en vlak daarna werd er bevestigd dat de parachute die aan de capsule vastzit succesvol was uitgeklapt. Het 40 centimeter grote object kwam tussen 18.47 en 18.57 uur neer.

Hayabusa2

Waar de capsule precies is geland is nog niet duidelijk. Een zoekteam moet het object nog vinden. Eerder vandaag koppelde de capsule los van de Japanse ruimtesonde Hayabusa2, die nu doorvliegt naar een volgende planetoïde.

Hayabusa2 werd in december 2014 gelanceerd en kwam in juni 2018 aan bij de planetoïde Ryugu. Het bodemmonster dat vandaag op aarde aankwam werd in februari 2019 van het ruimterotsblok gehaald. De ruimtesonde moet in 2030 aankomen bij een nieuwe doelplanetoïde.

Zonnestelsel

De planetoïde Ryugu heeft een doorsnee van 900 meter en weegt ongeveer 450 miljoen ton. Onderzoekers hopen met de analyse van de monsters meer te weten te komen over het ontstaan van ons zonnestelsel, wat ongeveer 4,6 miljard jaar geleden gebeurde.

Lees ook: Politie treft poedelnaakte studenten aan op straat in Nijmegen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.