Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 29 dec 2020
Leestijd: 1 minuut

Channel 4 krijgt ruim 200 klachten over deepfake Queen Elizabeth: ‘Respectloos’

Op eerste kerstdag zond Channel 4 een satirische kersttoespraak uit van de Britse koningin Elizabeth, door middel van een deepfake. Een hoop mensen konden er de lol niet van inzien: de Britse mediawaakhond Ofcom heeft ruim 200 klachten binnengekregen over de toespraak. Dat meldt de BBC vandaag.

De neppe toespraak werd tegelijk met haar officiële – en echte – kerstrede uitgezonden. De echte was te zien op Britse kanalen als de BBC, ITV en SkyNews.

https://twitter.com/CNN/status/1343844480353447936

In de Channel 4-uitzending zei een deepfake-versie van Elizabeth onder meer dat ze blij was „dat Channel 4 mij de kans geeft om te zeggen wat ik wil, zonder dat iemand de woorden in mijn mond legt.”

Maar niet iedereen kon lachen om het optreden van de nep-Queen. Sommige kijkers noemen de uitzending „respectloos” en spreken van „een slechte smaak” van Channel 4. „De koningin heeft een moeilijk jaar gehad en om hier een nationale grap van te maken is smakeloos.”

https://twitter.com/_leeseril/status/1343975320450297861

‘Heel duidelijk een parodie’

Channel 4 heeft geen boodschap aan de klachten. In een reactie laten zij weten dat het „heel duidelijk is” dat het filmpje een parodie is en dat kijkers „ongetwijfeld” wisten dat het niet echt was. „Echter, hoewel het filmpje grappig bedoeld is, heeft het een zeer belangrijke boodschap over vertrouwen en het gemak waarmee misleidende informatie gedeeld en verspreid kan worden.”

Ofcom bevestigt dat het in totaal 214 klachten heeft gehad over het deepfake-filmpje. De mediawaakhond zegt ook dat hij gaat kijken of er een onderzoek ingesteld moet worden. Het aantal klachten over dit filmpje valt echter in het niet bij de 18.600 die de BBC heeft gekregen over racistische opmerkingen en de 3800 over „strijdlustige” interviews van presentator Piers Morgan.

Lees ook: Kamer verontwaardigd dat vrouw 7000 euro bijstand moet inleveren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.