Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 6 okt 2020 / 10:55 uur

We Gaan Ze Halen toch op Lesbos voor vluchtelingen aangekomen

De Nederlandse actievoerders van We Gaan Ze Halen zijn vandaag met een veerboot aangekomen op Lesbos. Zij willen 189 vluchtelingen ophalen.

Gisteren vloog de groep vanuit Nederland met een gecharterd vliegtuig richting het Griekse eiland. Het vliegtuig mocht volgens de actievoerders daar niet landen en week uit naar Athene. De negen actievoerders zijn vervolgens met lokaal vervoer naar Lesbos gereisd.

Gefrustreerd naar Lesbos

De groep is boos over de gang van zaken: „Tot onze grote frustratie werd het vliegtuig ons afgenomen. Zonder enige vorm van overleg en op basis van gebrekkige informatie heeft de Griekse overheid ons tot stoppen gedwongen.” De groep is nu op Lesbos om in gesprek te gaan met vluchtelingen in een nieuw vluchtelingenkamp dat is gebouwd na de verwoestende brand in kamp Moria.

‘Het gaat over slaapzakken en noodhulp’

Met hun actie willen ze naar eigen zeggen laten zien hoe slecht het gesteld is in met de vluchtelingenopvang op Lesbos. „Het is veel over slaapzakken en noodhulp gegaan in de afgelopen weken, dat verstomde de roep om evacuatie. De enige vraag die klonk vanuit de mensen van het voormalige kamp Moria was evacuatie.”

Een foto van een actievoerster met een bordje met de tekst We Gaan Ze Halen
Een actievoerster gisteren bij Rotterdam The Hague Airport. Foto: ANP / Marco de Swart

Nederland besloot vijftig alleenstaande kinderen en vijftig kwetsbare migranten op te vangen. De actiegroep vindt dat te weinig. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) keurde het plan van de actievoerders vrijdag af, liet ze hen in een brief weten. Toch vertrok We Gaan Ze Halen gisteren.

Eerdere actie op Lesbos mislukt

In december 2018 probeerden de actievoerders ook al vluchtelingen van Lesbos op te halen. Die poging mislukte. We Gaan Ze Halen wilde toen 150 vluchtelingen van Griekenland naar Nederland brengen, maar het lukte niet om in contact te komen met de Griekse autoriteiten. Initiator Rikko Voorberg zei destijds: „Ik had op zijn minst een gesprek gewild met iemand van de Griekse overheid. Maar ik ben toch blij dat wij ervoor gezorgd hebben dat de inhumane behandeling van vluchtelingen weer bovenaan de agenda’s is gekomen.”

In Nederland is er zowel sympatie voor als weerzin We Gaan Ze Halen. Bij de laatste groep klinkt vooral: „We brengen ze terug.”

Lees ook: Vrijwilliger Dado (24) ging naar Lesbos om vluchtelingen in Moria te helpen: ‘Je voelt je machteloos’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
We Gaan Ze Halen toch op Lesbos voor vluchtelingen aangekomen
Sluiten