Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 16 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Leraar die Mohammed-cartoons toonde vlakbij Parijs onthoofd

Een man is in een voorstad van Parijs onthoofd. De dader is volgens lokale media door de politie doodgeschoten. Hij zou „Allahu Akbar” hebben geroepen.

Het incident vond vandaag plaats in de voorstad Conflans Sainte Honorine ten noordwesten van de Franse hoofdstad. Franse antiterreureenheden zijn een onderzoek begonnen naar de onthoofding. De zaak wordt gezien als een moord met terreurachtergrond, laat de Franse justitie weten.

Profeet Mohammed

Het slachtoffer zou een leraar op een middelbare school zijn. Volgens lokale media liet hij tijdens de lessen over persvrijheid karikaturen van de profeet Mohammed zien. Op z’n zachtst gezegd een gevoelig onderwerp, voor veel moslims.

De dader zou een van de ouders van de leerlingen zijn, ook zou hij een bomvest hebben gedragen.

Lees hier waarom vorige maand Pakistanen woedend de straat opgingen

Twitter

De aanvaller bedreigde de politie na het incident met een mes, voordat hij werd neergeschoten. Zijn motief is niet duidelijk. Premier Jean Castex zou naar de plek van het incident gaan. De politie riep het publiek via Twitter op uit de buurt van de plek te blijven.

Social media

Op social media wordt veel gereageerd. „Verschrikkelijk, zo wreed. Hoe kunnen we ons ooit nog echt veilig voelen als dit soort dingen gebeuren?” Ook worden Mohammed-karikaturen gepost. „Voilà.”

Mensen vragen zich ook af wat het precieze motief was van de man. „Jammer dat hij is doodgeschoten, nu zullen we het nooit weten.” Iemand reageert meteen. „Hij zal vast wel een martelaarsvideo hebben achtergelaten, die door de terreurpolitie gevonden gaat worden.”

Een ander haalt dit incident aan in een algehele 2020-analyse. „Iemand die nu nog zegt dat 2020 een goed jaar is…”

 

 

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Leraar die Mohammed-cartoons toonde vlakbij Parijs onthoofd
Sluiten