Metro
Metro Buitenland 24 okt 2020 / 20:10 uur

Erdogan: ‘Macron heeft psychische checks nodig’

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is van mening dat de Franse president Emmanuel Macron „psychische checks” nodig heeft. Erdogan plaatste vraagtekens bij de geestelijke gezondheid van Marcon vanwege diens houding ten opzichte van moslims.

„Wat valt er te zeggen over een staatshoofd dat miljoenen leden van verschillende geloofsgroepen op deze manier behandelt: ten eerste, mentale controle,” zei Erdogan in een televisietoespraak.

‘Onaanvaardbaar’

In Parijs zijn ze bepaald niet blij met de uitspraken van Erdogan. Het Élysée in Parijs noemt de opmerkingen „onaanvaardbaar”. Frankrijk roept zijn ambassadeur in Ankara terug voor overleg en een ontmoeting met Macron om de huidige situatie te bespreken.

„De opmerkingen van president Erdogan zijn onaanvaardbaar. Buitensporigheid en onbeschoftheid zijn geen methode. We eisen dat Erdogan de koers van zijn beleid verandert, omdat die in elk opzicht gevaarlijk is”. Dat vertelde een Franse presidentiële functionaris.

Het voorstel van Macron om de seculiere waarden van zijn land te verdedigen tegen de radicale islam heeft de Turkse regering boos gemaakt. Het is een nieuwe irritatie aan een groeiende lijst van geschillen tussen de Franse leider en Erdogan.

‘Religie in crisis’

Eerder deze maand beschreef Macron de islam als een religie die wereldwijd „in crisis” is. Zijn regering zal in december een wetsvoorstel indienen om een wet uit 1905 te verstevigen die de kerk en de staat in Frankrijk officieel scheidde.

Ook kondigde de president aan dat er strenger toezicht gehouden zal worden op scholen, en dat buitenlandse financiering van moskeeën beter gecontroleerd worden. Daarnaast beloofde hij een hardere aanpak van moslimextremisme.

Macrons opmerkingen kwamen na de onthoofding van de Franse geschiedenisleraar Samuel Paty door een 18-jarige moslimextremist. Het Élysée wees zaterdag op „het ontbreken van condoleances en steunbetuigingen van de Turkse president na de moord op Samuel Paty”.

Lees ook: Trump stemt op zichzelf in Florida, Biden belooft gratis vaccin

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Erdogan: ‘Macron heeft psychische checks nodig’
Sluiten