Metro
Metro Buitenland 19 sep 2020 / 09:24 uur

Amerikaanse rechter en voorvechter vrouwenrechten, Ruth Bader Ginsburg overleden

Ruth Bader Ginsburg was een van de invloedrijkste personen van Amerika. Binnen haar functie als opperrechter in het Amerikaanse hooggerechtshof was ze een voorvechter van vrouwenrechten. Ze overleed op 87-jarige leeftijd aan kanker.

Haar dood maakt niet alleen op emotioneel, maar ook op politiek vlak impact. Ginsburg stond bekend om haar progressieve karakter. Ze was de tweede vrouw ooit benoemd binnen haar functie. Het hooggerechtshof in Amerika heeft de laatste stem in de belangrijkste rechtszaken van het land. In 2015 maakte dit orgaan het homohuwelijk legaal en in 1973 zorgde het hof voor legalisatie van abortus in elke staat.

Rouwende Amerikanen herdenken Ruth Bader Grinsburg
Rouwende Amerikanen herdenken Ruth Bader Grinsburg (Foto: AFP / Alex Edelman)

Erg rechts

Het hof heeft ook een belangrijke rol op politiek niveau. De negen rechters worden door de president voorgedragen. De Senaat keurt de rechters. President Trump benoemde al eerder tijdens zijn presidentschap twee conservatieve rechters voor het hof. De Democraten vrezen voor het feit dat hij Ginsburg’s positie vervangt voor een conservatieve rechter.

En dat is voor links Amerika een verontrustend vooruitzicht. Het hof bestond uit vijf conservatieve en vier progressieve rechters. Als Trump zijn voorkeur doorvoert, wordt het hof erg rechts. Daarbij komen kwesties als abortus of rechten voor de LGBT+ gemeenschap onder druk te staan.

Rechter Ruth Bader Ginsburg
Rechter Ruth Bader Ginsburg Foto: Getty Images

Verkiezingen

Ruth Bader Ginsburg stond bekend als een feministe die in 1993 een plek veroverde in het hooggerechtshof. Een plek die veelal werd gedomineerd door mannen. President Bill Clinton benoemde haar destijds voor deze functie.

De Amerikaanse verkiezingen vinden 3 november plaats. Trump kan, ondanks de uitslag van de verkiezingen, tot 20 januari een kandidaat voor het gerechtshof aandragen. De dood van Ginsburg heeft uiteindelijk direct invloed op een politiek spel dat volgt. Ginsburg zelf had als laatste wens dat haar opvolger pas werd gekozen als er een nieuwe president in het Witte Huis zit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Amerikaanse rechter en voorvechter vrouwenrechten, Ruth Bader Ginsburg overleden
Sluiten