Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 19 sep 2020 / 16:09 uur

Navalny: ‘Ik word weer de oude, maar herstel gaat lang duren’

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft weer even van zich laten horen vanuit het ziekenhuis in Berlijn. Via Instagram liet hij weten dat hij herstellende is van de gifaanval in augustus, maar dat hij moeite heeft met fysieke inspanning zoals traplopen omdat zijn benen trillen.

„Ik kom er weer bovenop, maar de weg naar herstel zal lang zijn”, schrijft Navalny (44). Hij zei ook dat hij zijn telefoon nog steeds niet kan gebruiken en moeite heeft om water in zijn glas te schenken.

Zenuwgif

Navalny ligt al geruime tijd in het hospitaal. Hij werd vorige maand plots erg ziek aan boord van een Russische binnenlandse vlucht. Aanvankelijk bestond het vermoeden dat hij het gif kreeg toegediend op een Russisch vliegveld.

foto van navalni
Aleksej Navalny is buiten levensgevaar. Foto: EPA

Zijn team denkt nu dat hij is vergiftigd voordat hij naar de luchthaven vertrok. Het team van Navalny zegt dat sporen van een zenuwgif zijn aangetroffen op een lege waterfles uit zijn hotelkamer.

Waterfles

Die waterfles is door aanhangers van Navalny uit Rusland meegenomen voor onderzoek in het buitenland. Dit tot afkeuring van de autoriteiten in Moskou, die zeggen meer bewijs nodig te hebben om een onderzoek te starten. Duitsland en andere westerse landen hebben Moskou om opheldering gevraagd over de vergiftiging.

Het team van Navalny meldde donderdag dat er sporen van een zenuwgif zijn aangetroffen op de waterfles. Het Kremlin zegt daar verder niet op te kunnen reageren omdat het die fles niet heeft.

Lees ook: Verpleegkundigenbond overweegt juridische stappen om mondkapjes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Navalny: ‘Ik word weer de oude, maar herstel gaat lang duren’
Sluiten