Metro
Metro Buitenland 28 aug 2020 / 11:10 uur

Verlamde Jacob Blake intussen ‘met handboeien vast aan ziekenhuisbed’

Begin deze week werd Jacob Blake voor de ogen van zijn drie zoons in de rug geschoten. Sindsdien zijn de gewelddadige rellen tegen politiegeweld in de VS weer aangewakkerd. Iets waarvoor zijn moeder excuses aan president Trump heeft aangeboden.

Jacob Blake zelf zit intussen met handboeien vast aan zijn ziekenhuisbed. Dat zegt zijn familie tegen nieuwszender CNN. „Hij is verlamd, kan niet lopen en ze hebben hem geboeid in bed. Waarom?”, vraagt een oom zich af.

Ziekenhuis

Blake ligt al dagen in het ziekenhuis. Hij raakte zwaargewond toen de politie hem zeven keer in de rug schoot in de stad Kenosha. Dat leidde tot grote verontwaardiging, demonstraties en rellen. In de VS wordt al maanden op grote schaal gedemonstreerd tegen wat betogers zien als excessief politiegeweld tegen zwarte Amerikanen, zoals Blake. Professionele sporters uiten hun afkeer door niet te sporten.

Handboeien

Het is nog onduidelijk waarom de politie het vuur opende op de 29-jarige man, die in een ziekenhuis ligt in Wauwatosa. Zijn vader zou het verschrikkelijk hebben gevonden dat zijn zoon daar met handboeien is vastgemaakt. Hij deed onder meer zijn beklag bij Andrew Yang, die meedeed aan de voorverkiezingen van de Democratische Partij.

„Zijn vader gebruikte daadwerkelijk het woord ‘ketenen'”, zei Yang bij CNN. „Hij zei: mijn zoon zit vastgeketend.” Ook vertelde hij Yang dat zijn zoon zich toch afvroeg waarom hij zo vaak was beschoten. Yang: „Zijn boodschap was: mijn zoon is een mens. Mijn hart brak toen ik dit hoorde.”

Excuses

Jacob Blake noch zijn familie zijn blij met het geweld dat gepaard gaat met de steeds verder uit de hand lopende rellen. Zijn moeder heeft er zelfs excuses voor aangeboden aan de president. „Ik heb groot respect voor u als leider van ons land.”

Op social media wordt vol bewondering gereageerd. „Groot respect voor deze mensen. Over klasse en morele waardigheid gesproken. Wauw!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verlamde Jacob Blake intussen ‘met handboeien vast aan ziekenhuisbed’
Sluiten