Metro
Metro Buitenland 25 aug 2020 / 07:57 uur

Traangasgranaten en gewapende burgers: tweede onrustige nacht VS

De politie in het Amerikaanse Kenosha heeft traangasgranaten afgeschoten op demonstranten die weigerden te vertrekken. Burgers hebben intussen zelf de wapens opgepakt om hun stad te beschermen.

In de stad Kenosha in de staat Wisconsin wordt volle bak gedemonstreerd tegen racisme en buitensporig politiegeweld nadat de politie een ongewapende zwarte man had neergeschoten.

Rellen Kenosha

Voor een tweede nacht op rij waren er rellen nadat schokkende videobeelden van het schietincident naar buiten waren gekomen. Daarin is te zien hoe de 29-jarige Jacob Blake meerdere malen door de politie in zijn rug wordt geschoten, terwijl zijn drie kinderen toekijken.

Traangasgranaten

Kort nadat om 20.00 uur plaatselijke tijd de avondklok inging, begon de politie demonstranten bij het gerechtsgebouw uiteen te drijven met traangas. Agenten begonnen met het afvuren van traangasgranaten nadat demonstranten waterflessen hadden gegooid naar de politie. Sommige demonstranten, die getuige de video’s, gooiden daarop vuurwerk en nog meer flessen naar de politie.

Gisteren meldde Tony Evers, de gouverneur van Wisconsin, dat hij de nationale garde in Kenosha inzet om plunderingen te voorkomen en de hulpdiensten te beschermen. Hij heeft ook gezegd dat er een onderzoek komt. De betrokken agenten zijn voorlopig op non-actief gesteld. Op Twitter liet de vader van Jacob Blake gisteren al weten dat zijn zoon nog leeft.

Burgerbescherming

Intussen hebben ook burgers de wapens opgepakt, om de winkels en gebouwen in de stad te beschermen, zo is te zien op filmpjes die circuleren. Iets wat op zowel weerstand als respect en grote zorgen stuit. „Hiermee vraag je om problemen”, zegt iemand. Een ander stelt juist dat ze doen wat normaal denkende burgers doen, terwijl het eigenlijk een taak van de overheid is: „Hun inwoners beschermen.”

Ook hebben ze voorkomen dat de demonstranten alle auto’s op een parkeerplaats kort en klein hebben geslagen, vertelt journalist Andy Ngo tijdens deze tweede onrustige nacht. Achter hem brandt een huis en telkens lopen veelal jonge demonstranten door het beeld heen, met mondkapje op en de armen strijdlustig in de lucht.

Racisme

Blake werd neergeschoten nadat de politie vanwege een melding van huiselijk geweld was uitgerukt. Hij is in zorgelijke toestand in het ziekenhuis opgenomen. Het incident kwam nadat de afgelopen maanden in en buiten de VS massaal is gedemonstreerd tegen racisme en buitensporig politiegeweld. De verontwaardiging volgde op de gewelddadige dood van de zwarte arrestant George Floyd. Hij werd op 25 mei in de stad Minneapolis omgebracht door een witte agent, die minutenlang met zijn knie op Floyds nek drukte.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Traangasgranaten en gewapende burgers: tweede onrustige nacht VS
Sluiten