Metro
Metro Binnenland 28 aug 2020 / 10:35 uur

Schiphol diep in de rode cijfers en schrapt honderden banen

Schiphol heeft door de coronacrisis in het eerste half jaar een verlies geleden van 246 miljoen. Het bedrijf wil de kosten omlaag krijgen en zet daarom het mes in het personeelsbestand.

Luchthavenbedrijf Royal Schiphol Group heeft door de coronacrisis in het eerste half jaar een verlies geleden van 246 miljoen. De onderneming die naast Schiphol ook de luchthavens van Rotterdam en Lelystad bezit en de meerderheid van de aandelen van Eindhoven Airport in handen heeft, zag door de crisis de passagiersstroom opdrogen. Daarbij zullen naar verwachting honderden banen verdwijnen, op een totaal van 3000 werknemers. Dit publiceren ze vandaag in hun halfjaarbericht.

Lees hier over de ondernemers op Schiphol in coronatijd: ‘Minder souvenirs en afwachten maar’

Terugval

Volgens het bedrijf is de impact van de crisis op de luchtvaartsector ongekend. Zo viel de passagiersstroom op Schiphol op jaarbasis 62,1 procent lager uit tot een totaal van 13,1 miljoen reizigers. Het aantal vliegbewegingen daalde met 52,1 procent. Ook qua vrachtvolume was er sprake van een neergang. Deze viel 14,5 procent lager uit. Ook Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport hadden een aanzienlijke terugval in het verkeersvolume.

Om de kosten te drukken sloot Schiphol in de eerste maanden van de crisis een deel van de terminal en werd gesneden in de uitgaven. Verder maakt de luchthavenexploitant gebruik van de NOW-overheidsregeling om door de crisis te komen.

Afname passagiers Schiphol

Voor dit jaar rekent Schiphol op een afname van het aantal passagiers tussen de 55 en 72 procent op jaarbasis. De toekomst is daarbij ongewis. De verwachting is dat het vliegverkeer op zijn vroegst in 2023 en mogelijk pas in 2025 weer op het niveau van vorig jaar zal zijn. Om die reden wil Schiphol de bedrijfslasten met een vijfde tot een kwart terugdringen.

Eerder was al besloten dividend over 2019 en de variabele beloning voor het management niet uit te keren. Verder wordt de hoogte van investeringen aangepast. Evengoed steekt het luchthavenbedrijf dit jaar en volgend jaar 1,5 miljard euro in verbetering van de luchthavens. In de eerste zes maanden van dit jaar werd 411 miljoen euro uitgegeven in onder meer de herinrichting van vertrekhal 1, de realisatie van de nieuwe pier en andere bouwprojecten. Ook kocht Schiphol een stuk grond.

Uitgestelde projecten

Andere projecten, waaronder de bouw van de nieuwe terminal, zijn voor minstens twee jaar uitgesteld. In de toelichting op de resultaten benadrukt Schiphol dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ernaar streeft om Lelystad Airport in november volgend jaar open te hebben voor vakantievluchten. Over de opening van Lelystad is veel te doen. Omwonenden zijn daar niet blij mee en in politiek Den Haag is er steeds meer twijfel over de noodzaak van de luchthaven.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Schiphol diep in de rode cijfers en schrapt honderden banen
Sluiten