Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 23 aug 2020 / 12:48 uur

‘Passagiers Oekraïens toestel leefden nog na eerste raketinslag’

In januari werd er een Oekraïens passagiersvliegtuig neergehaald in Iran. Onderzoek van de zwarte dozen daarvan wijst nu uit dat het vliegtuig werd geraakt door twee raketten. De raketten sloegen 25 seconden na elkaar in, en de passagiers waren nog enige tijd in leven na de eerste inslag. Dat zegt het hoofd van de Iraanse burgerluchtvaartorganisatie zondag.

Dit nieuws is het eerste officiële bericht over de inhoud van de cockpitvoicerecorder en de gegevensregistraties. Die werden in juli naar Frankrijk gestuurd om te onderzoeken.

Toen dat het vliegtuig werd neergehaald, waren er extreme spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten. Teheren zegt dat het het toestel per ongeluk neerhaalde. Alle 176 mensen aan boord van de Boeing 737 kwamen om het leven.

Nog bijna een minuut in leven

„Negentien seconden nadat de eerste raket het vliegtuig raakte, gaven de stemmen van de piloten in de cockpit aan dat de passagiers in leven waren. 25 seconden later raakte de tweede raket het vliegtuig”, aldus de Iraanse staatstelevisie die het hoofd van de Iraanse burgerluchtvaartorganisatie citeerde. „De gegevensanalyse van de zwarte dozen zouden niet moeten worden gepolitiseerd”, voegde hij eraan toe.

De Iraanse luchtverdediging schoot het passagiersvliegtuig begin januari uit de lucht, net nadat het was opgestegen bij Teheran. Het ging om een vliegtuig van Ukraine International Airlines. Iran erkende later dat het een „rampzalige vergissing” was van het leger. Het leger was in die tijd in de hoogste staat van paraatheid tijdens een confrontatie met de Verenigde Staten. Iraanse en Oekraïense functionarissen hebben gesprekken gevoerd over de schadeloosstelling van de families van de slachtoffers.

Lees ook: Dertien feestgangers komen om bij vlucht voor politie in Peru

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
‘Passagiers Oekraïens toestel leefden nog na eerste raketinslag’
Sluiten