Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 10 jul 2020 / 10:38 uur

Kazachstan ontkent aanwezigheid longziekte dodelijker dan corona

De Chinese ambassade heeft Kazachstan gewaarschuwd voor een longziekte in het land die dodelijker zou zijn dan Covid-19. De ambassade meldt dat er sinds medio juni een „aanzienlijke toename” is in het aantal longontstekingen. Kazachstan wuift de waarschuwing van hun Centraal-Aziatische buurland echter weg.

„Nepnieuws”, luidde de reactie van het Kazachse ministerie van Gezondheidszorg op berichten in de Chinese media. Die berichten waren gebaseerd op de verklaringen van de ambassade. Volgens het ministerie komen de tellingen van door bacteriën, schimmels en virussen veroorzaakte longontstekingen overeen met de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie. „De informatie die sommige Chinese media publiceren over een nieuwe soort longziekte in Kazachstan is incorrect”, aldus het ministerie.

Voor de tweede keer strenge maatregelen tegen coronavirus

In Kazachstan zijn deze week voor de tweede keer strenge maatregelen ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Er zijn daar nu bijna 55.000 besmettingen vastgesteld, 264 mensen zijn overleden. Het aantal nieuwe besmettingsgevallen in het laatste etmaal stond donderdag op een recordhoogte van 1962.

De Chinese ambassade meldde in een verklaring dat 1772 mensen in Kazachstan zouden zijn overleden aan een longontsteking. 628 van hen overleden in juni. Onder de doden zouden ook Chinezen zijn. „Het is veel dodelijker dan de longontsteking die door het coronavirus wordt veroorzaakt”, stond in de verklaring.

Of de Chinezen in hun verklaring verwijzen naar een virus dat gerelateerd is aan het nieuwe coronavirus, of naar een andere virusstam is niet duidelijk. Volgens de Chinese ambassade zouden de Kazachse autoriteiten bezig zijn met een vergelijkende studie. Kazachstan bevestigt dat niet.

Lees ook: Coronavirus: mondkapje in België verplicht, recordaantal besmettingen VS

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kazachstan ontkent aanwezigheid longziekte dodelijker dan corona
Sluiten