Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 25 jul 2020 / 09:15 uur

Curaçao overweegt grens met Sint-Maarten te sluiten

Volgens de Curaçaose epidemioloog Izzy Gerstenbluth moet Curaçao de grens sluiten voor reizigers uit Sint-Maarten. Dat is een gevolg van de forse stijging van het aantal coronagevallen in de afgelopen dagen op Sint-Maarten.

Het eiland registreerde dinsdag twee nieuwe gevallen, een dag later drie, op donderdag tien en op vrijdag twee. Gerstenbluth vertelde vrijdagavond (lokale tijd) dat hij zo snel mogelijk aan de Curaçaose regering zal voorstellen te stoppen met het verlenen van vrije toegang van passagiers uit Sint-Maarten.

Lokale besmettingen

Gerstenbluth is vooral bezorgd over het feit dat verreweg de meeste besmettingen op Sint-Maarten lokale besmettingen zijn en dus niet gerelateerd aan reizigers. Dat betekent volgens hem dat onduidelijk is hoeveel mensen er op het eiland rondlopen die zijn besmet zonder geregistreerd te zijn.

Op Sint-Maarten heerst veel onrust over de besmettingen. Ook doen er veel geruchten de ronde. De overheid zegt echter dat er geen sprake is van een aanstaande lockdown, die eerder op 5 april werd ingevoerd en pas op 15 juni volledig werd opgeheven. Het ziekenhuis van Sint-Maarten neemt geen risico en laat voorlopig geen bezoekers meer binnen.

Besmetting uit Nederland

Donderdag werd op Curaçao een besmetting uit Nederland geregistreerd. Er zijn nu twee actieve gevallen op het eiland. Volgens Gerstenbluth houdt Curaçao ook de situatie in Nederland in de gaten nu het aantal besmettingen sinds kort weer toeneemt. Curaçao heeft inmiddels al restricties opgelegd voor bezoekers uit Spanje. Die konden vanaf 1 juli vrij reizen naar Curaçao, maar volgens Gerstenbluth is er inmiddels sprake van een hoger risico.

Curaçao is terughoudender in het openen van de grenzen dan Sint-Maarten en Aruba, die al sinds 10 juli weer Amerikaanse toeristen verwelkomen. Curaçao laat nog steeds geen Amerikanen toe.

Op het eiland zijn relatief weinig besmettingen geweest. In totaal zijn er sinds het begin van de corona-crisis 29 gevallen geregistreerd.

Lees ook: Coronavirus: nieuwe besmettingen ABC-eilanden, herstel moeizaam

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Curaçao overweegt grens met Sint-Maarten te sluiten
Sluiten