Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 6 jun 2020 / 21:09 uur

Rusland houdt boekenbeurs in Moskou ondanks hoog aantal coronabesmettingen

In Moskou opende vandaag, ondanks het hoge aantal Russische coronabesmettingen, een beroemde boekenbeurs. De organisatie vindt het belangrijk terug te keren naar het normale leven.

Hoewel het aantal nieuwe coronabesmettingen onveranderd hoog blijft, is op het Rode Plein in Moskou een boekenbeurs geopend die meteen veel publiek trok. De organisatie verdedigde zich door te zeggen dat het belangrijk is terug te keren naar het normale leven. Bovendien viert Rusland op 6 juni de geboortedag van hun dichter des vaderlands. Dat is Alexander Poesjkin. 6 juni is daarmee ook de dag van de Russische taal.

Moskou houdt boekenbeurs ondanks hoog aantal coronabesmettingen

Toevallig was de Russische held Poesjkin een opstandig en radicaal figuur. Hij leefde in de negentiende eeuw. Net als de betogers tegen racisme nu, pleitte Poesjkin voor sociale hervormingen. Door zijn opstandigheid werd hij gehaat, maar later geliefd door de Russische tsaar.

Moskou viert dag van de taal met boekenbeurs

Het culturele evenement in de open lucht is volgens de Moscow Times door de coronacrisis wel kleiner van omvang dan normaal. In Rusland is de lockdown nog niet officieel opgeheven. Daarom zijn er veel maatregelen genomen om de veiligheid van de beursbezoekers te garanderen. Dat gebeurt onder meer door temperatuurmeting en desinfecteren bij de ingang. Ook werd het dragen van handschoenen en mondkapjes verplicht. Men moest anderhalve meter meter afstand houden. Dit leek wel lastiger te realiseren door de drukte tussen de vele stands.

Lees ook: Recordaantal besmettingen Rusland, dodental Spanje loopt op

Moskou binnenkort uit lockdown

Burgemeester Sergej Sobjanin kondigde al aan dat de Moskouse bevolking zich de komende dagen weer wat vrijer kan bewegen. Ook president Vladimir Poetin zei dat de situatie is gestabiliseerd en dat het mogelijk wordt de economie weer op gang te brengen.

5725 Russen overleden

In Rusland zijn bijna 460.000 mensen geregistreerd die het coronavirus hebben opgelopen. Volgens de officiële gegevens zijn tot dusver 5725 patiënten overleden. In vergelijking met andere zwaar getroffen landen zoals de VS, Groot-Brittannië, Brazilië, Italië, Frankrijk en Spanje is dat opvallend weinig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rusland houdt boekenbeurs in Moskou ondanks hoog aantal coronabesmettingen
Sluiten