Metro
Metro Buitenland 29 jun 2020 / 15:28 uur

Vijf jaar cel voor drugshandel op Sziget, Hongaars OM in beroep

Even een zakcentje bijverdienen op het festival Sziget in Hongarije is twee Nederlandse jongemannen duur komen te staan. De rechter besloot vandaag dat de mannen vijf jaar celstraf krijgen voor het verhandelen van drugs op het festival in de hoofdstad Boedapest.

De 22-jarige Roelf B. en de 23-jarige Gert-Jan N. krijgen vijf jaar cel voor drugshandel op Sziget vorig jaar. De rechtbank in de Boedapest veroordeelde de jeugdvrienden omdat ze tijdens het grote muziekfestival vanuit hun tent drugs met een straatwaarde van 300.000 euro verkochten.

Sziget-gangers bekenden schuld

De twee Nederlanders bekenden vanochtend schuld en aanvaardden een strafvoorstel voor respectievelijk acht en tien jaar van het Openbaar Ministerie. De rechter vonniste lager. Ze kunnen na twee derde van hun straf om vrijlating vragen, zei hij. Daarna mogen ze vier jaar lang Hongarije niet in.

Ze waren tijdens Sziget betrapt met bijna 2700 xtc-pillen en 20 kilo joints, die ze vanuit hun tent verkochten. Ze hadden 5000 gedrukte prijslijsten met daarop ook telefoonnummers.

‘Amateuristische actie’

De advocaten van de Nederlanders omschreven de drugsverkoop als een amateuristische actie ingegeven door het tolerante Nederlandse drugsbeleid. De rechter ging daar niet in mee. „Handel in drugs is in elk land illegaal.” Maar hij zei dat hij toch voor lagere straffen had gekozen omdat zij geen strafblad hadden en schuld hadden bekend. „U krijgt dezelfde straf omdat u dezelfde verantwoordelijkheid had”, zei hij.

De jeugdvrienden betuigen in emotionele verklaringen daarover „spijt aan Hongarije voor het veroorzaakte leed”. De rechter leek dat te waarderen. Hij zei dat het duo minder gevaarlijk was dan professionele drugshandelaren.

OM in hoger beroep

Vlak nadat het nieuws bekend werd dat de mannen vijf jaar cel krijgen, werd bekend dat het OM van Hongarije in hoger beroep gaat tegen de uitspraak. De mannen mogen het hoger beroep in hun zaak in Hongarije in huisarrest afwachten. De rechtbank in Boedapest reageerde met die beslissing op het hoger beroep dat het Openbaar Ministerie in de zaak aantekende. De Nederlanders beloofden de rechter dat ze niet naar Nederland zouden vluchten.

De nieuwe uitspraak komt volgens de advocaat van Gert-Jan N. eind dit jaar. Ondanks de onzekerheid was hij blij met het vonnis van de rechtbank. „Vijf jaar is de minimumstraf. Ze hadden wel twintig jaar of levenslang kunnen krijgen.”

Meer drugshandel door Nederlanders

De twee mannen waren niet de enigen die in 2019 werden opgepakt voor drugshandel. Diezelfde zomer kwamen er nog twee gevallen in het nieuws. Actrice Imanuelle Grives werd tijdens Tomorrowland in België opgepakt met xtc-pillen, mdma, cocaïne en ketamine, bedoeld om te verkopen. Grives liet in een verklaring weten dat het als vooronderzoek voor een nieuwe rol was bedoeld. De rechtbank veroordeelde haar tot twee jaar cel waarvan één jaar voorwaardelijk en een boete van 1000 euro voor drugsbezit- en handel.

Ook de 27-jarige Madiea G. moet de gevangenis in om drugshandel. Ze werd in Duitsland aangehouden met tientallen kilo’s drugs. Er werd naast xtc en christal meth ter waarde van 2 miljoen euro ook drie kilo ketamine en 12.000 euro cash gevonden. Ze werd veroordeeld tot een celstraf van 8,5 jaar, terwijl de eis op 7,5 jaar lag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Vijf jaar cel voor drugshandel op Sziget, Hongaars OM in beroep
Sluiten