Redactie Metro
Redactie Metro Geld & Carrière 29 jun 2020
Leestijd: 4 minuten

Wat cryptocurrency met ontwikkelingshulp te maken heeft

Cryptocurrency en de onderliggende blockchain-technologie hebben velen al jarenlang op het puntje van hun stoel doen zitten. De opwinding is helemaal te begrijpen, wanneer je je ook maar een klein beetje in de mogelijke toepassingen van deze ontwikkelingen verdiept, is de enorme potentie gauw te zien.

Zeker wanneer we kijken naar cryptocurrency, dan is de toepassing hiervan voor vele migranten over de wereld een potentiële zegen. Hier wordt uitgelegd waarom dat precies het geval kan zijn en hoe blockchain en ontwikkelingshulp de paden kruisen.

Ontwikkelingshulp via migrant overboekingen

Mensen verplaatsen zich over de hele wereld en een groot deel van migratiestromen vindt plaats tussen armere en rijkere landen. Ongeveer 3,5 procent van de wereldbevolking bestaat uit migranten, mensen die in het ene land zijn geboren, maar in een ander land wonen, werken en liefhebben.

Veel van deze migranten zijn weggegaan om een beter leven te zoeken, maar dit betekent niet dat ze hun thuisland en de mensen die ze daar achterlieten zijn vergeten. Een overgroot deel van de migranten stuurt dan ook regelmatig geld terug naar hun thuisland.

Een foto van een man met een sticker met de tekst block chain

Deze bedragen, ook wel ‘remittances’ genoemd, zijn vaak niet veel hoger dan 200 tot 300 euro per keer, maar alles bij elkaar komen de totale remittances in de wereld tot een bedrag van maar liefst 490 miljard euro. Dit is drie keer zoveel als het totale bedrag aan officiële ontwikkelingshulp.

Voor vele landen, zoals bijvoorbeeld Somalië en Haïti, is het geld dat via migranten binnenkomt een significant deel van het bruto nationaal product. Aangezien het hier om persoonlijk kapitaal gaat dat precies daar terechtkomt waar het het hardst nodig is (bij arme familieleden die veelal op het platteland wonen), is het ook nog eens een ontzettend effectieve stimulatie van de lokale economie in ontwikkelingslanden.

Remittances kosten geld

Dit klinkt allemaal prachtig natuurlijk, maar een bepaald aspect van deze internationale geldovermakingen is al jarenlang een doorn in het oog van ontwikkelingsorganisaties. Vaak kost het sturen van geld naar het buitenland namelijk veel geld. De controle over de infrastructuur die het overmaken van deze bedragen faciliteert, ligt namelijk grotendeels in handen van commerciële financiële services, waarvan de grootste momenteel Western Union en MoneyGram zijn.

Het is berekend dat de kosten van het overmaken gemiddeld 7 procent van het bedrag uitmaken, maar dit kan oplopen tot wel 21 procent, zeker bij kleinere bedragen. Een van de redenen voor de hoge kosten in internationale overboekingen, zijn de reguleringen die er bestaan om witwaspraktijken en internationale criminaliteit in te perken. Echter maakt de bijna monopolistische positie die veel internationale financiële services hebben, het simpelweg mogelijk om zoveel te rekenen.

Voor iemand die in een ver land keihard werkt om zoveel mogelijk geld terug naar zijn geliefden thuis te kunnen sturen, zijn deze kosten vaak een enorm offer. Zeker als je bedenkt dat het meeste van het gestuurde geld simpelweg naar voedsel, zorg en educatie gaat, dan zijn de bovenmatige overboekingskosten bijna niet te accepteren. De Verenigde Naties is het hiermee eens, en werkt al jaren om deze financiële services makkelijker, goedkoper en beter bereikbaar te maken.

Cryptocurrency voor remittances

En dit is waar cryptocurrencies inkomen. Hoewel we nog niet op het punt zijn dat cryptocurrency al helemaal mainstream is gegaan en mensen massaal bitcoin kopen en uitgeven, is de technologie en het omliggende ecosysteem toch langzaam maar zeker in verschillende lagen van de samenleving aan het binnendringen.

Zo ook bij migranten remittances, waar een van grote redenen voor de acceptatie van deze manier van geld hanteren de significant lagere transactiekosten zijn. Andere voordelen zijn de snelheid waarmee de transacties voltooid zijn, de extra beveiliging en privacy die blockchain biedt, en de zekerheid dat de overboeking, in landen waar de waarde van de lokale valuta nogal wisselvallig is, zijn waarde behoudt.

Een foto van een wereldbol

Verschillende financiële startups die hun services op blockchain-technologie stoelen, zijn al in de markt toegetreden en vaak gelijk zeer populair. Organisaties als Flutterwave, Abra en BitPesa laten gebruikers via een smartphone en een internetverbinding het traditionele banksysteem compleet omzeilen en voor een fractie van de kosten internationaal geld naar hun familie of vrienden in het thuisland sturen.

De toekomst van blockchain voor migranten

Hoewel de COVID-19-crisis wereldwijde migratie flink aan banden heeft gelegd, tot grote frustratie van bijvoorbeeld de Nederlandse landbouw en bouwsector, is het sturen van remittances – hoewel verminderd – zeker niet stil te komen liggen.

Cryptocurrency en blockchain hebben ongetwijfeld een langere adem dan de huidige gezondheids- en onvermijdelijke economische crisis die erop volgt, en de potentie van deze technologische paradigmaverschuiving is zonder twijfel enorm. Het zal voor een overgroot deel van de wereldbevolking dan ook alle verschil kunnen uitmaken.

(Dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van Metro)

Lees ook: Zakcentje bijverdienen in de crisis: 5 voordelen van investeren in bitcoin

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Wat cryptocurrency met ontwikkelingshulp te maken heeft
Sluiten