Loren Snel
Loren Snel Buitenland 13 jun 2020

Demonstranten in Frankrijk blijven boos: ‘Geen rechtvaardigheid, geen vrede’

Weer verzamelden duizenden demonstranten zich zaterdag in de Franse steden. Mensen zijn boos over politiegeweld en racisme in Frankrijk. Het protest in Parijs begon vreedzaam, maar eindigde met botsingen met de oproerpolitie.

Nu de grenzen van Frankrijk vanaf 15 juni weer open mogen voor Nederlandse reizigers, kijken velen van ons uit naar een zorgeloze vakantie. Toch is het, net als hier, ook in Frankrijk onrustig. Ook in Frankrijk heeft men de dood van George Floyd in Amerika aangegrepen om racisme en politiegeweld aan de kaak te stellen met aanhoudende protesten in heel het land.

Demonstranten in Frankrijk houden eerbetoon aan ‘hun George Floyd’

Hoewel de protesten niet geautoriseerd werden door de Franse regering vanwege de corona-maatregelen, trokken mensen zaterdag de straat op in Parijs, Marseille, Montpellier, Nantes en Bordeaux. Gewapend met protestborden, spandoeken en mondkapjes trokken de protestenen de straten op.

Door de drukte kon er weinig afstand worden gehouden, zo is op te maken uit de beelden. Enkele mensen hielden een spandoek omhoog met daarop een gezicht dat half bestond uit George Floyd, en half uit dat van de Franse Adama Traoré, die in 2016 op 24-jarige leeftijd overleed nadat hij was aangehouden.

Protestanten in Frankrijk drommen samen in Parijs.
Protestanten in Frankrijk drommen samen als eerbetoging aan de in 2016 gedode Adama Traore. Foto: Getty

Demonstranten beklimmen de Marianne

De demonstranten in Parijs kwamen bijeen op de Place de la République. Ze scandeerden daar leuzen als „geen rechtvaardigheid, geen vrede”. Deze leus komt vaak voorbij tijdens de huidige anti-racisme protesten en stamt ten minste uit de jaren tachtig. Hij werd in 1986 al gebruikt tijdens protesten na de dood van de Amerikaan Michael Griffith.

Ook klommen ze in Parijs op het standbeeld van Marianne, het symbool van de Franse republiek. Op een spandoek stond de boodschap: „Ik hoop dat ik vandaag niet gedood zal worden omdat ik zwart ben.”

Enkele protestanten hielden een spandoek omhoog met daarop een gezicht dat half bestond uit George Floyd, en half uit dat van de Franse Adama Traoré.
Op recht het spandoek met daarop een gezicht dat half bestaat uit George Floyd, en half uit dat van de Franse Adama Traoré die in 2016 werd gedood. Foto: Getty

Adama Traoré, de Franse George Floyd

Een van de sprekers was de zus van Adama Traoré. Ze vergeleek dat met de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. „Wat gebeurt in de Verenigde Staten, gebeurt ook in Frankrijk”, zei Assa Traoré. Eerder in juni kwamen mensen samen voor een protestmars in Parijs ter nagedachtenis van de gedode Traoré.

Demonstrant Elisa (27) vertelde dat ze doorgaans niet anti-politie is. Maar ze zei ook dat er „duidelijk een probleem is rond racisme en angst voor de politie”. De 18-jarige Binta Kamara stelde dat ze was gekomen om solidariteit te tonen met minderheden. „Ik ben jong en de toekomst is van ons. We moeten dingen veranderen.”

Rechts spandoek kapot geknipt

Net als in Londen kwam ook extreem-rechts op het protest af. Zij lieten een spandoek met daarop „Gerechtigheid voor de slachtoffers van anti-wit-racisme” zakken vanaf een gebouw. Daarop verschenen mensen op de balkons van het pand om het doek met scharen en messen te verknippen.

Een spandoek met daarop „Gerechtigheid voor de slachtoffers van anti-wit-racisme” dat even later kapot geknipt werd door demonstranten.
Een spandoek met daarop „Gerechtigheid voor de slachtoffers van anti-wit-racisme” dat even later kapot geknipt werd door demonstranten. Foto: Getty

De oproerpolitie was met veel manschappen aanwezig in de omgeving en na enkele uren nam de spanning toe. Organisatoren riepen demonstranten met kinderen op naar huis te gaan toen agenten charges uitvoerden en betogers met voorwerpen begonnen te gooien. Ook vuurde de politie traangas af.

Protesten in Frankrijk leggen spanningen bloot

De dood van Floyd raakte ook in Frankrijk een gevoelige snaar. Inwoners, vaak met een migratie-achtergrond, van verarmde buitenwijken hebben een gespannen relatie met de politie. De nabestaanden van Adama Traoré ruziën al jaren met de autoriteiten over de doodsoorzaak.

De aanhoudende protesten in Parijs en in andere Franse steden vallen slecht bij sommige politiemensen. Die vinden de verwijten aan hun adres onterecht en hebben zelf ook actie gevoerd omdat ze zich onvoldoende gesteund voelen.

„De politie is niet racistisch. Ze redden de levens van mensen ongeacht hun huidskleur”, zei het hoofd van een vakbond vrijdag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Demonstranten in Frankrijk blijven boos: ‘Geen rechtvaardigheid, geen vrede’
Sluiten