Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 22 mei 2020 / 13:50 uur

Vliegtuig met 107 mensen aan boord neergestort in Pakistan

Een passagiersvliegtuig met 107 mensen aan boord is vrijdag neergestort in een woonwijk van de Pakistaanse stad Karachi.

De crash gebeurde toen het toestel wilde landen op een vliegveld bij de stad. De oorzaak van de vliegramp is niet bekend. Het gaat om een toestel van Pakistan International Airlines, een Airbus 320 van vijftien jaar oud die was vertrokken uit de Pakistaanse stad Lahore.

Technische problemen

De piloot had technische problemen aan de toren gemeld, zei PIA-hoofd Arshad Malik. Ooggetuigen meldden aan lokale tv-stations dat ze het vliegtuig rond de luchthaven zagen cirkelen voordat het neerstortte. De burgemeester van Karachi meldde eerder dat er waarschijnlijk geen overlevenden zijn. Zeker twee inzittenden van het in Pakistan neergestorte passagiersvliegtuig hebben de crash toch overleefd, blijkt enkele uren later. Dat melden de Pakistaanse luchtvaartautoriteiten.

Een van de overlevenden, een directeur van een bank, verkeert in stabiele toestand, aldus de eerste minister van de zuidelijke provincie Sindh, Murad Ali Shah, die de man in een ziekenhuis ontmoette. Er kunnen nog andere overlevenden zijn, zei een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij Pakistan International Airlines.

99 passagiers, 8 bemanningsleden

„Het vliegtuig PK 8303 met 99 passagiers en acht bemanningsleden is neergestort”, laat een woordvoerder van de nationale luchtvaartmaatschappij weten.

Het Pakistaanse leger heeft het gebied afgezet en is ter plaatse om hulp te bieden. De lokale tv-zender Geo toont beelden van de plek, een dichtbevolkt gebied. Ambulances proberen zich een weg te banen door de straten, een dikke zwarte rookwolk hangt boven de plek van de crash. Gewonde mensen worden uit het puin van ingestorte huizen gehaald.

Geschokt

De Pakistaanse premier Imran Khan heeft zijn medeleven betuigd aan de slachtoffers en de families. „Geschokt en bedroefd door de PIA crash”, schreef Khan op Twitter.

Nederlanders aan boord?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zoekt uit of er Nederlanders betrokken zijn bij de vliegtuigcrash vrijdag in Pakistan. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten via Twitter. Het ministerie meldt de situatie op de voet te volgen. Mensen met vragen kunnen terecht bij het 24/7 BZ Contactcenter.

Crash voor Suikerfeest

Het ongeluk komt enkele dagen nadat het land de commerciële vluchten weer heeft hervat, nadat de vliegtuigen aan de grond werden gehouden tijdens de lockdown vanwege de corona-pandemie.

De crash komt ook op het moment dat de Pakistanen zich voorbereiden op het einde van de Ramadan en het begin van het Suikerfeest. Hoeveel doden er zijn, ook onder de inwoners van de woonwijk, is nog niet bekend.

Eerdere crashes

In 2016 stortte ook een vliegtuig van de PIA neer, waarbij ongeveer vijftig mensen omkwamen. In 2012 kwamen 127 mensen om het leven toen een vliegtuig van een kleine particuliere luchtvaartmaatschappij neerstortte op weg van Karachi naar Islamabad. In 2010 stortte een Airbus neer voor de landing in de hoofdstad Islamabad; alle 152 passagiers kwamen om het leven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vliegtuig met 107 mensen aan boord neergestort in Pakistan
Sluiten