Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 14 jun 2024
Leestijd: 1 minuut

In 2023 kwam 17 procent minder migranten naar Nederland

In 2023 kwamen ruim 330.000 migranten naar Nederland. Dat is een daling van 17 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Net zoals andere jaren kwamen de meeste mensen naar Nederland voor werk, studie of liefde. Een relatief klein aandeel kwam voor asiel, meldt het demissionaire kabinet in de Staat van Migratie, dat vrijdag naar de Tweede en Eerste Kamer is gestuurd.

Van een daling van het aantal asielzoekers in Europa en in Nederland is nog geen sprake. In 2023 deden ruim 38.000 asielzoekers een eerste aanvraag. Dat is een stijging van 8 procent.

Het aantal nareizigers, familieleden van asielzoekers, daalde met 7 procent en kwam uit op 10.130 mensen. De totale asielinstroom is daarmee in 2023 uitgekomen op 50.720, een stijging van 3 procent.

Verlenging

In de hele Europese Unie vroegen vorig jaar ruim 1 miljoen mensen voor de eerste keer asiel aan. Het gaat vooral om Syriërs (17 procent), Afghanen (10 procent) en Turken (9 procent). Bijna een derde van alle asielaanvragen wordt in Duitsland gedaan, gevolgd door Spanje (15 procent) en Frankrijk (14 procent). In Nederland doet een krappe 4 procent van de asielzoekers een eerste aanvraag.

Het aantal Oekraïense vluchtelingen dat in Nederland wordt opgevangen, is gestegen van bijna 91.000 naar 110.000. Zij hoeven geen asiel aan te vragen, maar hebben vanwege de oorlogssituatie recht op opvang, medische zorg en onderwijs voor minderjarige kinderen. De Europese Unie heeft daarvoor een speciale regeling gemaakt, die voor alle lidstaten geldt.

De Europese ministers van Asiel en Migratie hebben donderdag in Luxemburg ingestemd met de verlenging van die regeling tot 4 maart 2026.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties