Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 30 mei 2024
Leestijd: 1 minuut

Rotterdamse WOII-bom kleiner dan gedacht

De niet-ontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog die donderdag uit de Rotterdamse wijk Middelland wordt verwijderd, is kleiner dan aanvankelijk gedacht. „Een aantal weken geleden werd aan de hand van een tijdens het graven gevonden staartstuk gedacht dat de bom een 500-ponder was”, aldus een gemeentewoordvoerder. Nu blijkt tijdens het onschadelijk maken dat het om „een 250-ponder gaat, waarin zo’n 40 kilo springstof zit”.

Tijdens het opgraven van de vliegtuigbom aan de Claes de Vrieselaan geldt een noodverordening voor de buurt. Bewoners moeten tussen 08.00 en 20.00 uur hun huizen uit. Dat bleek tijdens de werkzaamheden niet overal het geval te zijn. In de ochtend leek iedereen weg te zijn, aldus een politiewoordvoerster, maar in de middag werd er toch „beweging gedetecteerd”. De bewoners gaven volgens de woordvoerster alsnog gehoor aan het verzoek weg te gaan. Volgens de gemeente lagen de werkzaamheden hierdoor zo’n 45 minuten stil.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is na het identificeren van de bom de ontsteker gaan verwijderen. Het is niet duidelijk hoeveel tijd die operatie zal kosten, aldus de gemeentewoordvoerder.

Als de bom onschadelijk is gemaakt, wordt hij naar de Maasvlakte gebracht. Daar mag de bewoner die „jarenlang boven de bom heeft geslapen op de rode knop drukken om hem te laten ontploffen”, aldus de Rotterdamse woordvoerder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties