Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 6 feb 2024
Leestijd: 1 minuut

Yeşilgöz houdt spoedoverleg over wangedrag bij boerendemonstraties: ‘Woede en frustratie’

Justitieminister Dilan Yeşilgöz roept dinsdagmiddag de top van de politie en het Openbaar Ministerie bijeen voor spoedoverleg over het optreden bij de uit de hand gelopen demonstraties van boeren en klimaatactivisten. Zij zag daar „voorbeelden van misdrijven” en wil onder meer weten hoe daartegen wordt opgetreden.

„Ik sta hier met woede en frustratie”, aldus de bewindsvrouw tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. „De maat is wat mij betreft helemaal vol.” Zij noemde boeren die brand stichtten en gevaarlijke materialen op de weg gooiden, maar ook klimaatactivisten die snelwegen blokkeerden door zich eraan vast te lijmen.

Yeşilgöz wil onder meer van het Openbaar Ministerie weten „wat er nodig is” om de scheidslijn duidelijker te krijgen tussen gebruik en misbruik van het demonstratierecht. Maar wat maandagavond gebeurde tijdens boerenprotesten, „dat zijn misdrijven”, vindt zij. „Gelukkig zijn vandaag twee mensen opgepakt. Zo nodig zullen meer mensen van hun bed worden gelicht. Kan je nooit genuanceerd over praten.”

Ook het roepen van bedreigende leuzen moet wat Yeşilgöz betreft vaker en harder worden aangepakt. „Als je in Amsterdam op straat rondloopt en scandeert dat Rutte dood moet en dat Biden dood moet, hoezo loop je door, hoezo word je niet opgepakt? Dat wil ik weten. Ik ben daar echt ongelofelijk klaar mee.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties