Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 27 feb 2024
Leestijd: 1 minuut

Ridouan Taghi en twee medeverdachten veroordeeld tot levenslang

Ridouan Taghi en twee medeverdachten zijn dinsdag door de rechtbank veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Er was zes keer de hoogst mogelijke straf geëist. De rechtbank is nog bezig met het voorlezen van het vonnis.

Naast Taghi (46) gaat het om zijn vermeende rechterhanden Saïd R. en Mario R. Tegen Achraf B., Mohamed R. en Mao R. was ook een levenslange straf geëist, zij zijn veroordeeld tot respectievelijk 29 jaar en 2 maanden, 27 jaar en 15 jaar en 8 maanden.

Kroongetuige Nabil B. kreeg tien jaar cel opgelegd. Hij kreeg strafvermindering in ruil voor de verklaringen die hij heeft afgelegd. De rechtbank oordeelde dat die verklaringen betrouwbaar waren. Naast de verklaringen van B. steunt het proces voor een groot deel op ontsleutelde PGP-berichten. Daarin werd onomwonden over moorden gesproken.

Peter R. de Vries

In Marengo staan zeventien verdachten terecht, zij zijn allemaal veroordeeld. Het omvangrijke proces gaat over zes moorden en meerdere moordpogingen. De rechter stond bij aanvang van het vonnis stil bij de nabestaanden van deze slachtoffers. Ook benoemde hij de drie moorden die tijdens het proces plaatsvonden: de moord op de broer van de kroongetuige, zijn advocaat Derk Wiersum en vertrouwenspersoon Peter R. de Vries. „Dit alles geeft het proces een gitzwarte rand”, aldus de voorzitter.

Het proces heeft bijna zes jaar geduurd en nam 142 zittingsdagen in beslag. De kans is zeer groot dat er een hoger beroep komt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties