Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 12 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Omtzigt tóch aanwezig bij slotoverleg: dit bespreken ze daar

Pieter Omtzigt, leider van Nieuw Sociaal Contract, is maandag aanwezig bij het overleg met de drie andere partijen waarmee hij de afgelopen weken heeft gepraat over de vorming van een nieuw kabinet. Informateur Ronald Plasterk bespreekt dan het eindverslag dat hij later op de dag presenteert.

De afgelopen dagen kwam Omtzigt niet opdagen bij de besprekingen. Hij had laten weten dat hij geen heil ziet in een meerderheidskabinet met PVV, VVD en BBB. „Dat waren overleggen. Voor ons was de formatie afgelopen dinsdag afgerond. Daarna stonden er ook geen overleggen meer gepland. Die zijn later alsnog ingepland”, verklaart Omtzigt het verschil.

Omtzigt had eerder geklaagd dat de onderhandelende partijen financiële cijfers te laat kregen. Die gegevens lagen volgens hem bij Plasterk. „Je kunt niet over financiën spreken als je de informatie waar we om gevraagd hadden niet hebt”, aldus de NSC-voorman.

Leermoment

De drie andere partijen hoorden via de media dat de gesprekken waren stukgelopen. Pas daarna informeerde Omtzigt ze. „Het is niet op de meest chique manier gegaan zoals ik gewild had. Dat gaat weleens als je een nieuwe, jonge partij bent. Als jonge partij hebben wij nog wat dingen om te leren, ik denk niet dat ik dit een tweede keer op deze manier zou doen. Het leermoment: eerst bellen en dan naar buiten. Dit lekte helaas te vroeg uit.”

Omtzigt is sinds 2003 lid van de Tweede Kamer, op een periode van vier maanden in 2010 na. Alleen Geert Wilders heeft meer ervaring. Hij erkent dat hij niet nieuw is in Den Haag, „maar wij als organisatie wel. Wat de afgelopen dagen toch wel een beetje speelt, is dat ik niet alleen de formatie aan het doen ben, maar tegelijkertijd probeer een partij op te bouwen.”

Eindverslag

De andere fractievertegenwoordigers, Geert Wilders en Fleur Agema (PVV), Dilan Yeşilgöz en Sophie Hermans (VVD) en Caroline van der Plas, Mona Keijzer en Henk Vermeer (BBB), zijn ook aangekomen bij het overleg.

Informateur Plasterk levert zijn eindverslag in bij de voorzitter van de Tweede Kamer, Martin Bosma. Daarin legt hij uit hoe de kabinetsformatie volgens hem verder moet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties