Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 27 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Dilan Yeşilgöz: VVD is in een storm beland

De VVD is in een storm beland, zei partijleider Dilan Yeşilgöz op het ledencongres van haar partij in Noordwijkerhout. De VVD heeft een rumoerig half jaar achter de rug, zei ze. „Dingen hadden echt beter gekund.” Ze overweegt niet om op te stappen en refereerde aan een belofte die zij vorig najaar deed. „Ik geef nooit op. En ook die belofte ga ik waarmaken.”

Yeşilgöz had wel verwacht dat de keuze om een mogelijk kabinet met PVV, NSC en BBB alleen te gedogen op kritiek zou stuiten, maar ze had niet verwacht „dat die zó stevig zou aankomen”. Veel VVD’ers werden boos. Dat heeft haar geraakt, zei ze in haar speech waarin ze spijt betuigde en een verzoenende toon sprak.

Ze erkende dat de boodschap niet goed is gebracht naar de achterban en legde het dilemma uit waar ze voor stond na de tien zetels verlies tijdens de laatste verkiezingen. „Laten we eerlijk zijn. We gingen voor goud en we kregen brons.”

Politiek complex landschap

Volgens haar was de VVD te veel gericht op het verlies en werd de nadruk daarbij te veel gelegd op wat de VVD „niet ging doen”. Terwijl de aandacht niet uitging naar wat er wel gebeurt en dat de partij aan de formatietafel probeert binnen te halen om haar politieke doelen te verwezenlijken, zei ze. Voor de 1,5 miljoen mensen die wel op de VVD hadden gestemd, was dat nodig en ook iets om trots op te zijn.

De laatste maanden is er veel gebeurd, vindt ze, en er is sprake van een „ongelooflijk politiek complex landschap”. In haar ogen zijn 64 zetels in de Tweede Kamer naar min of meer protestpartijen gegaan en daarmee hebben kiezers een signaal afgegeven. „Doorgaan met business as usual zonder stil te staan bij dit signaal. Dat voelde niet goed. Tegelijkertijd was een unieke kans ontstaan.”

Vliegen

Dat er rumoer binnen de partij is, is volgens de partijleider ook niet erg. De VVD is volgens haar een mix van linkse en rechtse liberalen en „beide vleugels zijn nodig om te kunnen vliegen”. Ze vindt dat de VVD de laatste overgebleven volkspartij is in Nederland „en laat u niks anders wijs maken”.

Volgens haar maakt het niet uit met wie de VVD aan tafel zit om te onderhandelen, met D66 of met de PVV. „De liberale waarden binden ons. Wij bepalen zelf wie we zijn. Dat doen we zelf.” Volgens Yeşilgöz brengt de storm de VVD weer terug naar de kernwaarden van stabiliteit, veiligheid en economie. Het leverde haar een lange staande ovatie op.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties