Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 31 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Levenslang geëist tegen drie verdachten voor moord Peter R. de Vries

Het Openbaar Ministerie heeft een levenslange celstraf geëist tegen drie mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij de moord op Peter R. de Vries. Het gaat om de vermeende schutter Delano G., chauffeur Kamil E. en ‘moordmakelaar’ Krystian M.

Misdaadverslaggever De Vries werd op 6 juli 2021 neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam, na een optreden in RTL Boulevard. Hij overleed negen dagen later aan zijn verwondingen.

„De moord was bij uitstek bedoeld om de bevolking vrees aan te jagen”, zei de officier van justitie woensdag in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. „Aan het begin van de avond, in een drukke straat, midden in het centrum van Amsterdam. Veel mensen waren getuige van de aanslag.”

Andere straffen

De zes andere verdachten hoorden straffen eisen van 3 tot 21 jaar. Zij zouden de moord op De Vries hebben voorbereid of direct na de aanslag de zwaargewonde misdaadverslaggever hebben gefilmd en de beelden verspreid via social media. „De moord heeft gezorgd voor een ongekende, zeer grote schok in de samenleving”, zei de officier. Hij hekelde het gedrag van de verdachten tijdens het proces. Volgens hem maakten ze een „onverschillige en ongevoelige indruk”.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat chauffeur E. de moord zou uitvoeren, of medeverdachte Konrad W., maar ze haakten af. W. zelfs op de dag zelf, waarna Delano G. werd benaderd. Het telefoongesprek tussen ‘makelaar’ M. en G. waarin wordt geregeld dat G. de aanslag zal plegen, duurde nog geen twee minuten, benadrukte de officier.

Strafzaak opnieuw

Tegen G. (24) en E. (37) was voor de moord op De Vries een levenslange celstraf geëist in de zomer van 2022. Maar delen van de strafzaak moesten opnieuw nadat het OM een nieuwe getuige had gepresenteerd. Volgens deze getuige, aangeduid met het nummer 5089 of Eddy, heeft de 28-jarige Krystian M. de moord geregeld in opdracht van een Marokkaanse man die hij ‘oom’ noemde. Volgens het OM gaat het hier om Ridouan Taghi. Die heeft deze beschuldiging eerder al ontkend. Hij is geen verdachte in deze zaak, maar wel in het omvangrijke liquidatieproces Marengo.

Justitie is ervan overtuigd dat De Vries is vermoord omdat hij vertrouwenspersoon was van de kroongetuige in het Marengoproces. Eerder zijn al de broer en advocaat van kroongetuige Nabil B. vermoord.

De rechtbank doet in juni uitspraak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties