Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 21 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

Rusland beschuldigt Kyiv van ‘barbaarse aanval’ met 25 doden

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigt Kyiv van „een barbaarse terroristische daad” na een aanval op een markt in de door Rusland bezette stad Donetsk. Die kostte aan 25 mensen het leven. De aanval benadrukt volgens het ministerie de noodzaak van wat het zelf de „speciale militaire operatie” in Oekraïne noemt.

Op zondagochtend kwamen volgens Denis Poesjilin, de door Rusland aangestelde leider van het gebied, granaten neer op de markt van Tekstilshchik, een buitenwijk van Donetsk. Dat gebeurde „juist op het moment dat de markt op zijn drukst was”, schrijft hij op Telegram.

Op beelden is te zien hoe mensen in paniek familieleden zoeken en hoe bebloede lichamen op de marktplaats liggen. Volgens Poesjilin raakten minstens twintig anderen gewond.

Hoewel Moskou verontwaardigd reageert op de aanval, heeft het zelf al veel meer burgerdoden veroorzaakt sinds het in januari 2022 Oekraïne binnenviel. Volgens de Verenigde Naties kwamen door de Russische aanvallen al minstens 10.000 burgers om het leven, onder wie zeker 560 kinderen. Oekraïne heeft nog niet gereageerd op de aanval.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties