Cassandra Oostrom
Cassandra Oostrom Binnenland 2 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

De eerste storm van 2024 is in aantocht: Storm Henk

Het is pas 2 januari, maar de eerste storm van het jaar is alweer in aantocht. Het KNMI heeft vandaag code geel afgegeven voor een groot deel van het land vanwege storm Henk. De weerwaarschuwing geldt in Zeeland, Zuid- en Noord-Holland, Friesland, Groningen, Utrecht, Flevoland, Drenthe en Overijssel.

In de meeste van deze provincies duurt code geel van 20.00 tot 04.00 uur.

Storm Henk

Volgens het KNMI kunnen de windsnelheden oplopen tot 110 kilometer per uur in het noordelijk kustgebied. Het verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden van de zware wind.

De storm heeft de naam Henk gekregen. Dat is een van de namen die het publiek bij het KNMI had voorgesteld tijdens een open dag in 2022. Henk is niet naar iemand in het bijzonder genoemd. De vorige storm, Gerrit, was genoemd naar weerman Gerrit Hiemstra. Die nam onlangs afscheid bij de NOS. Deze storm trof vooral het Verenigd Koninkrijk.

Henk is de tweede winterstorm van dit seizoen. De eerste storm, Pia, zorgde eind december voor veel wateroverlast zorgde. Verzekeraars ontvingen bijna 2000 schademeldingen als gevolg van Pia.

Geen storm, wel veel regen

De weersvooruitzichten voor de komende dagen zijn sowieso niet heel rooskleurig. Het nieuwe jaar begint nat, grauw en koud. Er trekken regelmatig buien over en ook waait het soms stevig door. Vandaag is de natste dag van de week.  Mogelijk valt er op grote schaal meer dan 20 of 30 millimeter, aldus Weeronline. In de avond gaat het in de kustgebieden ook hard waaien en is er kans op zware windstoten.

Ook woensdag en donderdag staat er regen op het programma, maar in de dagen daarna wordt het langzaam droger. Er is nog wel kans op buien, maar grote hoeveelheden regen worden niet verwacht. De temperatuur daalt ook van 9 of 10 graden op donderdag naar 5 of 6 graden op zaterdag.

Horrorfilm met moordende Mickey Mouse op komst

Depressie en sociale isolatie verhogen kans op dementie

Japan Airlines meldt evacuatie passagiers uit brandend toestel

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties