Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 18 dec 2023
Leestijd: 1 minuut

Vaticaan keurt zegening goed voor stellen van zelfde geslacht

Katholieke priesters mogen van het Vaticaan vanaf nu stellen van hetzelfde geslacht zegenen, zolang het geen deel uitmaakt van een kerkritueel of een dienst, zoals een huwelijk. Paus Franciscus heeft de doorbraak persoonlijk goedgekeurd, verkondigt het Vaticaan.

Volgens een verklaring betekent de zegening dat „God iedereen verwelkomt”, maar de beslissing moet niet gezien worden als een legitimatie van „ongewone situaties”. Homoparen mogen van de katholieke kerk nog niet trouwen.

Priesters kunnen vanaf nu per geval bekijken of een stel gezegend kan worden. De kwestie zou de „nabijheid van de kerk tot de mensen” niet in de weg moeten staan, als ze op zoek zijn naar „Gods steun door een simpele zegening”. Iemand die een zegen ontvangt krijgt als het ware de gunst van God.

Franciscus hintte tijdens de bisschoppensynode in oktober al op de beslissing. Hij benadrukte dat het huwelijk alleen tussen een man en een vrouw kan plaatsvinden, maar gaf aan dat er misschien een manier kon worden gevonden om stellen van hetzelfde geslacht te zegenen. Hij heeft tijdens zijn tien jaar als paus geprobeerd de kerk meer open te stellen voor homoseksuelen. Binnen de katholieke kerk wordt homoseksualiteit niet als een zonde beschouwd, maar homoseksuele daden wel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties