Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 25 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Wateroverlast op veel plekken in Oost- en Zuid-Nederland

De regenachtige eerste kerstdag zorgt door heel Nederland voor veel overlast. De problemen doen zich met name voor in Overijssel en Gelderland, maar ook in Drenthe en Brabant hebben mensen last van ondergelopen wegen, fietspaden en kelders.

Het Overijsselse buurtschap Fortmond (gemeente Olst-Wijhe) is door het hoge water niet meer met de auto bereikbaar, schrijft de Stentor. Inwoners en bezoekers worden met een speciaal pontje van en naar het vaste land gebracht. In het buitengebied van Losser zijn straten onder water gelopen doordat de Ruhenbergerbeek is overstroomd.

De Gelderlander meldt dat medewerkers en vrijwilligers van Free Nature in Poederoijen (gemeente Zaltbommel) 120 konikpaarden en runderen in veiligheid hebben gebracht. Het gebied waar de dieren normaal gesproken grazen, komt vermoedelijk donderdag onder water te staan.

Ondergelopen akkers

In Drenthe zijn akkers ondergelopen en is natuurgebied Hart van Drenthe op sommige plekken door het hoge water vrijwel onbegaanbaar, meldt RTV Drenthe. In Eelde is een klein sinkhole ontstaan en is een deel van de kruising Brouwersteeg/Hoofdweg afgezet.

Op recreatiepark Kanthoeve in het Brabantse Bakel zijn de wc’s van ongeveer honderd vakantiehuisjes overgelopen omdat de riolering het regenwater niet meer kan afvoeren, bericht Omroep Brabant. Volgens de regionale omroep stond restaurant Het Wapen van Kaatsheuvel urenlang blank omdat een gemaal stilviel en het rioolwater via de wc’s de horecagelegenheid instroomde. De brandweer heeft het water weggepompt en het restaurant is weer open.

De Niers

Volgens 1Limburg heeft rivier de Niers in Noord-Limburg met 28 kubieke meter per seconde de hoogst gemeten afvoer ooit bereikt. Vooral in het noorden van de zuidelijke provincie zijn er hoge waterstanden, maar dat leidt nergens tot grote problemen. De situatie is ondanks de regenval van de afgelopen uren niet verslechterd, aldus het waterschap.

Parkeerders langs de Lek bij Vianen moeten snel hun auto weghalen op parkeerplaats P3, meldt RTV Utrecht. Deze parking ligt achter de zomerdijk en dreigt onder te lopen nu het waterpeil in de rivier snel stijgt. Dit geldt ook voor een parkeerplaats langs de Lek bij Duurstede.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties