Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 22 nov 2023
Leestijd: 1 minuut

Exitpoll: PVV met afstand grootste partij met 35 zetels

De PVV is volgens een exitpoll van Ipsos in opdracht van NOS en RTL met 35 zetels de grootste partij geworden bij de Tweede Kamerverkiezingen. GroenLinks-PvdA volgt op grote afstand met 26 zetels. De VVD zou 23 zetels krijgen, Nieuw Sociaal Contract (NSC) van Pieter Omtzigt komt uit het niets op 20 zetels.

De PVV behaalde bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen 17 zetels en is dus ruimschoots verdubbeld. GroenLinks en PvdA, die voor het eerst met één lijst meededen, hebben nu bij elkaar opgeteld 17 zetels en winnen er dus 9. BBB, bij de provinciale verkiezingen in maart nog de grootste partij, gaat naar 7 zetels.

De VVD raakt volgens deze exitpoll onder leiding van Dilan Yeşilgöz 11 van de huidige 34 Kamerzetels kwijt en behoort daarmee tot de grootste verliezers. In zetelaantallen gemeten krijgt alleen D66 een hardere klap, de partij van Rob Jetten verliest 14 van de 24 zetels. Het CDA komt met de nieuwe partijleider Henri Bontenbal op 5 zetels, een verlies van 10.

De partijen die sinds 2017 samen het land bestuurden, VVD, D66, CDA en ChristenUnie, krijgen volgens Ipsos samen niet meer dan 41 zetels. Dat is een verlies van 37 zetels.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties