Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 29 nov 2023
Leestijd: 1 minuut

Wilders als eerste bij verkenner Plasterk

Verkenner Ronald Plasterk is woensdagmorgen begonnen aan zijn zoektocht naar een nieuwe regeringscoalitie. Als eerste kwam PVV-leider Geert Wilders langs. Die wilde niks zeggen toen hij naar binnen ging voor het gesprek.

De PvdA’er is tweede verkenner die aan de slag gaat op voordracht van de PVV, die de grootste partij werd bij de verkiezingen. De eerste verkenner, PVV-senator Gom van Strien, trad af nadat bekend was geworden dat hij beschuldigd wordt van fraude door zijn oude werkgever.

Na Wilders komen deze dag nog voorman Frans Timmermans van de combinatie GroenLinks-PvdA, VVD-leider Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract bij de verkenner langs. De komende dagen ontvangt Plasterk alle fractievoorzitters.

Verrast

De PVV wil het liefst een coalitie vormen met VVD, NSC en BBB. Alleen heeft Yeşilgöz al aangegeven niet in een volgend kabinet te willen stappen omdat haar partij tien zetels heeft verloren bij de verkiezingen. Wilders wil er alles aan doen om in het landsbestuur te komen. Hij sluit een minderheidskabinet ook niet uit.

De verkenner streeft ernaar om zijn verslag volgende week klaar te hebben als de nieuwe Tweede Kamer wordt geïnstalleerd. Maar hij sluit niet uit dat het een week langer duurt, zei Plasterk dinsdag tijdens een persconferentie. Daar zei hij ook verrast te zijn door het verzoek van de PVV om verkenner te worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties