Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 7 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Man (76) aangehouden voor poging aanrijden burgemeester Drimmelen

De politie heeft een 76-jarige man aangehouden die ervan wordt verdacht dat hij maandagochtend heeft geprobeerd om burgemeester Boy Scholtze van het Brabantse Drimmelen aan te rijden toen die van het gemeentehuis naar zijn auto liep. De burgemeester moest opzij springen om niet te worden geraakt, meldt de politie. De man schold de homoseksuele Scholtze ook uit om zijn geaardheid.

Demissionair minister van Justitie Dilan Yeşilgöz noemt het op X “afschuwelijk” dat Scholtze daarom is belaagd. “In Nederland mag je zijn wie je bent en houden van wie je wilt”, schrijft ze. Ook collega-burgemeesters spreken op het sociale medium hun steun uit. Wouter Kolff van Dordrecht noemt het voorval “bizar”. Sjoerd Potters van De Bilt schrijft: “Laten we allemaal vierkant achter mijn collega Boy Scholtze gaan staan en nooit, nooit buigen voor intimidatie en geweld.” Charlie Aptroot van Wijdemeren steekt Scholtze een hart onder de riem. “Weet dat jouw collega’s en ongetwijfeld ook de inwoners achter jou staan en zulk gedrag volstrekt afwijzen”, schrijft hij.

Voordat de man – een inwoner van Made, een dorp dat onder Drimmelen valt – Scholtze probeerde aan te rijden, riep hij vanuit zijn auto dreigementen en beledigingen naar de burgemeester. Na de confrontatie op de parkeerplaats ging de belager het gemeentehuis binnen, ondanks dat hij een verbod had om dat te betreden. Aan de balie herhaalde hij zijn dreigementen.

De 32-jarige Scholtze is sinds december vorig jaar burgemeester van de Brabantse gemeente. Hij is openlijk homo en getrouwd met een man. Volgens de politie hadden de bedreigingen met zijn geaardheid te maken. Scholtze heeft aangifte gedaan van bedreiging, poging tot zware mishandeling, belediging en discriminatie, zegt de politie.

“Geen leuk begin van de week, helaas”, zegt Scholtze zelf op X. “Zo onnodig en zo zinloos. Agressie, intimidatie en geweld zijn nooit een oplossing en horen niet thuis in de samenleving.”

Het is niet de eerste keer dat de burgemeester met bedreigingen te maken heeft. In juni werd ‘s nachts een stoeptegel door een ruit van zijn woning gegooid.

Meer binnenlands nieuws lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Reacties