Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 6 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Code geel in groot deel van het land vanwege regen en harde wind

Een groot deel van het land kan vandaag last krijgen van wateroverlast als gevolg van plaatselijke regenbuien. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor Gelderland, Noord-Brabant, Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Overijssel en Drenthe.

In het westen valt naar verwachting meer dan 50 millimeter regen in 24 uur. „Verkeer en buitenactiviteiten kunnen daar hinder van ondervinden”, aldus het KNMI.

Code geel door pittige onweersbuien en forse windstoten

In de middag, vanaf ongeveer 14.00 uur, kunnen er in het oosten „pittige onweersbuien” met plaatselijk veel regen in korte tijd ontstaan. Deze onweersbuien zouden halverwege de avond moeten verdwijnen.

Aan de kust van Zeeland en Zuid-Holland moet in de middag en avond rekening worden gehouden met zware windstoten van rond de 80 kilometer per uur. In de avond gaat het langs de kust van Noord-Holland „hard waaien”, eveneens met windstoten van rond de 80 kilometer per uur. „Aan het einde van zondagavond nemen de windstoten weer af.”

Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland meldt dat meerdere hulpdiensten zijn uitgerukt voor een overstroming van een parkeergarage in Purmerend. De brandweer in Amsterdam meldt op X, voorheen Twitter, dat er in de regio overtollig water is als gevolg van de regenbuien. „Onze meldkamer ontvangt heel veel telefoontjes, maar bel alleen 112 bij acuut gevaar.”

Ook hinder op de weg

Op de A27 van Breda in de richting van Gorinchem moest tussen Geertruidenberg en Nieuwendijk water worden weggepompt. Het verkeer moest wegens de grote plas enige tijd via de af- en oprit erlangs. Weggebruikers liepen volgens Rijkswaterstaat hierdoor zo’n 15 minuten vertraging op.

Op de Overijsselse Vecht is sprake van een verhoogde waterstand door de vele regen, meldt waterschap Vechtstromen. Om die reden is er voorlopig geen scheepvaart mogelijk tussen Ommen in Overijssel en de Duitse grens. Dat deel van de Overijsselse Vecht wordt namelijk alleen gebruikt door pleziervaarders, die onderweg zelf sluisjes moeten bedienen. Bij een verhoogde waterstand is dat te gevaarlijk vindt het schap. De stremming duurt tot nader order.

Ontsnappen aan somber Nederlands zomerweer? ‘Vakantieganger moet even niet kieskeurig zijn’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.