Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 17 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Van plan om te zwemmen dit weekend? Pas op voor blauwalg

Van plan om dit weekend verkoeling te zoeken bij het water? Pas dan op voor blauwalg, waarschuwen Rijkswaterstaat en waterschappen. Door de aanhoudende hoge temperaturen warmt ook het water in plassen en meren op en dat zorgt ervoor dat deze bacterie zich razendsnel kan verspreiden.

Terwijl de temperatuur van het water stijgt, zakt het waterpeil juist in rap tempo door verdamping en de extreme droogte van de afgelopen maand. Het zijn de perfecte omstandigheden voor blauwalg, zo wordt gewaarschuwd. Niet alleen zwemmers worden gewaarschuwd. Ook hondenbezitters moeten hun huisdier niet zomaar in vijvers of ander stadswater laten springen, aldus de waterbeheerders.

Blauwalg in meerdere zwemwateren aangetroffen

Bij verschillende zwemplassen in de Achterhoek en bij de Veluwe heeft de provincie Gelderland al waarschuwingsborden geplaatst. Ook waterschap Delfland, waar Rotterdam en Den Haag onder vallen, waarschuwt voor blauwalg. Onder meer bij de zwemplassen in het Delftse Hout, Wollebrand en Krabbeplas staan borden. Zwemmen in de zwemplas Madestein wordt zelfs afgeraden. Ook waterschap Vechtstromen in Twente en een deel van Drenthe ziet blauwalg in rap tempo opduiken. Scheldestromen in Zeeland raadt af om te gaan zwemmen in plassen die niet fris ruiken.

Blauwalg is een bacterie die in warm water een soort groenblauwe drijflaag vormt. In die drijflaag worden gifstoffen ofwel toxines gevormd, waar mensen en dieren erg ziek van kunnen worden. En niet alleen blauwalg gedijt goed bij warm weer. Ook andere ziektes duiken op in zwemwater, zoals de onschuldige maar erg vervelende zwemmersjeuk. Van botulisme is tot nu toe geen melding gemaakt. Deze ziekte raakt vooral eenden en vissen, die er dood aan kunnen gaan.

Regen koelt water weer af

De golf van blauwalg zal naar verwachting niet lang duren. Door de regen die voor morgen en komende week voorspeld wordt, koelt het water in plassen en meren weer af. Hierdoor neemt ook de kans op besmetting af.

De waterbeheerders controleren in het zwemseizoen honderden plekken met natuurwater in het hele land. Op zwemwater.nl is te zien waar je veilig kunt zwemmen.

Amerikaanse man tientallen meters meegesleept en ‘deels opgegeten’ door beer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.