Julia Osendarp
Julia Osendarp Gezondheid 17 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Aha! Dit is de reden waarom je niet mag eten en drinken voor een operatie en dat blijkt héél belangrijk

Mocht je ooit op de operatietafel hebben gelegen, dan ben je bekend met het feit dat je vooraf niet mag eten en drinken. Maar heb je je ooit afgevraagd waarom artsen je dat nadrukkelijk opdragen? Het blijkt namelijk van belang voor jouw eigen veiligheid, legt een huisarts uit.

Het heeft alles te maken met een volledige narcose. Mocht een patiënt tijdens een ingreep onder volledige narcose gaan, wordt hem of haar gevraagd een aantal uren vooraf niks te eten of drinken. Nu we het trouwens toch over verdoven en voeding hebben, wist je dat er een reden is dat je na het eten inkakt? En er manieren zijn om een zogenoemde ‘after dinner dip‘ te vermijden?

Geen eten en drinken voor narcose

Terug naar de operatietafel. Zodra iemand onder narcose gaat, worden ook de reflexen van het lichaam stilgelegd, vertelt de Britse huisarts Nish Manek aan BBC Science Focus. Mocht er dan eten of drinken in de maag zitten, kan het zo zijn dat een patiënt moet braken of dat er voeding in de keel komt. En dan kan het blijkbaar goed mis gaan. „Als dit gebeurt, kan het voedsel in de longen terechtkomen, de ademhaling beïnvloeden en schade veroorzaken. Want het inademen van braaksel in de longen kan leiden tot een gevaarlijke infectie.

Het verschilt per operatie hoe lang men vooraf niet mag eten of drinken. Meestal gaat het om minimaal zes uur geen voedsel en twee uur geen drinken. Maar artsen instrueren patiënten daar vooraf over. Ook soepen, snoep of zelfs kauwgom mag men niet nuttigen. En het kan zo zijn dat de artsen aanraden om vloeistoffen zoals melk, thee of koffie te vermijden. Vaak mogen heldere vloeistoffen, zoals water, tot twee uur voor de operatie nog wel.

Huisarts hamert op niet eten- en drinken-regel operatie

Hoewel het eet- en drinkverbod niet altijd prettig is, hamert de huisarts erop dat deze regel wel degelijk van levensbelang is. De dokter legt uit dat patiënten die stiekem toch iets nuttigen, het risico lopen dat hun operatie wordt uitgesteld of wordt geannuleerd.

Schoonheidsideaal maakt ons té streng over ons lichaam en zo laat je dat los

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.