Emma Jansen
Emma Jansen Binnenland 15 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Woningkrapte heeft grote impact: jongeren ervaren boosheid en frustratie

Jongeren willen op een bepaalde leeftijd graag hun vleugels spreiden en op zichzelf gaan wonen. Maar de huidige woningkrapte gooit roet in het eten voor velen. Het aanbod maakt de weg naar een eigen plek erg lang. Het kost veel moeite en geld en om een woning te vinden. De belangrijke levensfases, zoals zelfstandig wonen, samenwonen en een gezin stichten, worden uitgesteld. De frustratie en boosheid loopt bij 6 op de 10 jongeren dus ook flink op.

Aegon deed onderzoek over de gevolgen van de woningkrapte. Negen op de tien ziet weinig opties en vindt de tijd die het duurt om een woning te vinden lang. Jongeren ervaren dat nog sterker: wel 95 procent van hen is het daarmee eens. Het is ook erg lastig om tegenwoordig een huis te vinden dat past bij jouw wensen. Acht op de tien ziet dat het huidige woningaanbod niet voldoet aan de wensen die er zijn. Daarnaast zijn de huizen die er zijn ook onbetaalbaar voor sommigen, blijkt uit het onderzoek. Door de hoge woonlasten is er dus ook minder budget voor de noodzakelijke uitgaven.

De maatschappelijke gevolgen van het vinden van een passende en betaalbare woning is groot. Door de woningkrapte blijven jongeren langer in het ouderlijk huis wonen en het doorstromen van ouderen naar een meer passende woning gaat ook lastiger. Het is voor de jongeren die snakken naar zelfstandigheid een grote beer op de weg. Kan je dan beter thuis wonen en nog sparen? Of toch genoegen nemen met iets dat niet alle vakjes aanvinkt? Sommigen moeten het samenwonen met hun partner uitstellen en anderen blijven juist noodgedwongen langer bij hun ex-partner wonen. Dit alles omdat er gewoon niet genoeg plek is voor iedereen op de woningmarkt.

Woningkrapte leidt tot compromissen

Vanwege het huidige woonaanbod wordt het lastiger om woonwensen te vervullen. Zo’n 93 procent vindt het lastig een woning te vinden in de gewenste buurt of plaats. De meeste ondervraagden zien dat er meer compromissen worden gesloten. Ze worden bijvoorbeeld minder kritisch op de staat van de woning, ze gaan kleiner wonen dan gewenst of in een huis dat niet volledig aan de wensen voldoet. Vooral jongeren stellen hun woonwensen makkelijker bij. Doordat we in de pandemie meer thuis zijn gaan werken en deze mogelijkheid er nog steeds is, kijken huizenzoekers ook meer buiten de steden.

„Meerdere onderzoeken wijzen uit dat een fijne woonplek belangrijk is voor mensen. Uit ons onderzoek blijkt ook weer de relatie tussen wonen en levensgeluk”, zegt Maarten de Rooij, directeur Schade Particulier bij Aegon. „Vooral jongeren voelen die frustratie over de woningkrapte sterk, tegelijkertijd zijn ze flexibel en staan ze open voor alternatieven. Dat nieuwe woonvormen bij Aegon, zoals woningdelen, tiny houses en kangoeroewoningen, nu de woningkrapte steeds verder toeneemt, ook verzekerbaar zijn, draagt daar hopelijk iets aan bij. Dat woont net wat lekkerder als je weet dat je je geen zorgen hoeft te maken mocht er onverhoopt iets gebeuren.”

Op1 roert mensen tot tranen met uitzending over kinderen met kanker: ‘Zou mijn leven voor hem geven’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.