Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 17 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Pers boycot Lowlands vanwege ‘charity fee’: ‘Betalen niet voor toegang tot bronnen’

Journalisten en fotografen die verslag willen doen van Lowlands, moeten daar sinds dit jaar voor betalen. Organisator MOJO wil dat de pers verplicht een ‘charity fee‘ van 10 euro betaalt om toegang te krijgen tot het festivalterrein. En dat leidt tot verontwaardigde reacties van verschillende media, die hebben laten weten dit jaar geen verslag te doen van het festival.

Zo laat de NOS weten geen verslag te zullen doen als Lowlands vasthoudt aan het plan om geld te vragen aan journalisten. „De NOS betaalt niet voor toegang tot bronnen, dus ook niet om verslag te kunnen doen van een evenement als Lowlands”, zegt hoofdredacteur van NOS Nieuws, Giselle van Cann. „Bij vrije nieuwsgaring hoort ook dat daar op geen enkele manier een tegenprestatie tegenover staat.”

‘Een onwenselijke ontwikkeling’

Ook het AD slaat het festival dit jaar over. Hoofdredacteur Rennie Rijpma noemt de invoering van de charity fee ‘opmerkelijk’ en ‘een onwenselijke ontwikkeling’. Ook zij zegt geen journalisten naar het evenement te sturen als MOJO het besluit doorzet. „Het is een merkwaardig besluit van Lowlands. Dat een festival dat de laatste jaren heel groot is geworden, ook dankzij de media, ons op een afstand zet.” En ook persbureau ANP is niet van plan te betalen voor toegang tot Lowlands en zegt het festival te skippen.

De hoofdredactie van NRC liet ook eerder weten van mening te zijn „dat journalisten hun werk moeten kunnen doen zonder dat ze daarvoor zouden moeten betalen.” Over een eventuele boycot spreekt NRC echter niet. Daarop zal de hoofdredactie zich opnieuw beraden, mocht de ‘charity fee‘ definitief doorgevoerd worden.

 

MOJO zegt het geld dat journalisten die zich accrediteren moeten betalen te willen doneren aan goede doelen waarmee het festival samenwerkt. De organisator is niet van plan de maatregel te schrappen nu er veel kritiek vanuit de pers komt.

Mediapartner 3FM nog niet gevraagd ‘charity fee’ aan Lowlands te betalen

3FM, de mediapartner van Lowlands, heeft nog geen verzoek gehad om de ‘charity fee‘ te betalen. Dat laat een woordvoerder van de NPO vandaag weten. „Mocht dat verzoek alsnog komen, dan kijken we op dat moment of we daarop ingaan.” MOJO laat weten dat het „iets tussen 3FM en ons is” of medewerkers van die radiozender ook verplicht worden tot de ‘charity fee‘.

Het verzoek om te betalen geldt overigens niet alleen voor journalisten, maar ook voor andere gasten, zoals mensen van platenlabels, radiostations of partners van Lowlands die een gratis toegangspas krijgen.

Geld maakt (niet) gelukkig: ‘Donald Trump is mijn inspiratiebron’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.