Emma Jansen
Emma Jansen Lifestyle 15 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Poepen, prikken en spacen voor een onderzoek op Lowlands

Bezoekers van Lowlands kunnen dit jaar poepen voor de wetenschap. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMC Groningen willen achterhalen welke invloed de darmflora heeft op het mentale welzijn van de mens. En op welke plek kun je dat het beste doen? Een festival! Toch? Bij het programmaonderdeel Lowlands Science kunnen deelnemers de basis vormen voor nieuw psychiatrisch onderzoek door hun grote boodschap te doen in een gouden wc-pot.

Volgens de Groningse onderzoekers zijn muizen zonder darmbacteriën veel angstiger dan muizen met de bacterie. Daarom moet in een nieuw onderzoek voeding en darmflora centraal staan. Ze zijn niet de enige wetenschappers die meedoen bij Lowlands Science. Zo wordt ook onderzoek gedaan naar onder meer anticonceptie, psychedelische trips en wie het aantrekkelijkst is voor muggen. Voor het laatste moet je dan wel even vrijwillig je arm aanbieden aan de hongerige muggen. Lowlands-gangers kunnen op deze manier meedoen aan het onderzoek van het Radboudumc. Ze willen onderzoeken aan wie de muggen de voorkeur geven. Of dus: wie ze het lekkerst vinden. De vraag is dan ook of het door hun geur, gedrag of dieet komt. Het onderzoeksteam wil met vragenlijsten achterhalen wat de aantrekkelijkste mensen zo onweerstaanbaar maakt voor een mug.

Wellicht ken je Dokter Corrie nog wel van De Dokter Corrie Show. In Club Womb komt ze langs om haar kennis over anticonceptie met je te delen. „In Nederland is één op de vijf vrouwen ooit onbedoeld zwanger geweest”, verklaren wetenschappers van Erasmus Universiteit in Rotterdam, het Erasmus MC en het Amsterdam UMC. Dat kan komen door pech, of door verkeerd of geen gebruik van anticonceptie bij mannen en vrouwen.

Spacen op Lowlands

De onderzoekers willen dat mensen weloverwogen keuzes over hun voorbehoedsmiddelen kunnen maken. In Club Womb kan gedanst worden op sexy beats tijdens een silent disco en bezoekers mogen hun mening over voorbehoedsmiddelen op de muren schrijven. Deze uitspraken worden uiteindelijk verzameld voor het onderzoek.

Bij het onderzoek van de Universiteit Leiden krijgen deelnemers een VR-headset op die met beelden en geluiden een psychedelische trip nabootst. De zogenoemde Magic MushVroom test daarmee of je ook kunt trippen met virtual reality. Tijdens de sessie wordt de hartslag en huidgeleiding gemeten van de deelnemers. Ondertussen krijgen ze een ‘wonderlijke wereld’ te zien van planten en patronen, die is vormgegeven door kunstenaarscollectief Plant Fictions.

Het wetenschappersprogramma van Lowlands nodigt elk jaar onderzoekers uit die aan de slag kunnen op het festival. Door mee te doen kunnen wetenschappers veel data in één keer verzamelen op het festivalterrein. Bovendien is het de bedoeling dat festivalbezoekers op deze manier toegankelijk kennis maken met het onderzoek.

Bekijk hier het hele Lowlands Science programma.

Nadia over mensen die geen druppel meer drinken: ‘Ik ben door alcohol en drugs alles kwijtgeraakt’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.