Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 17 jun 2023
Leestijd: 6 minuten

Geld maakt (niet) gelukkig: ‘Donald Trump is mijn inspiratiebron’

Waar de één vindt dat geld moet rollen, blijft de ander herhalen dat je geld maar één keer kunt uitgeven. Wekelijks gaan we in gesprek met mensen uit alle hoeken van de samenleving. Want als we eerlijk zijn; wat blijft er dan over van het oer-Hollandse gezegde ‘geld maakt niet gelukkig’? Vandaag: de 29-jarige Karim, die als kind droomde van een vliegtuig met zijn naam erop in gouden letters.

Naam: Karim
Leeftijd: 29
Beroep: seizoenswerk in stallen, zo’n 20 uur per week
Woonsituatie: appartement, deels begeleid
Netto maandsalaris: tussen de 1700 en 1800 euro

Geld maakt (niet) gelukkig

Karim is kind van een Nederlandse moeder en Spaans/Marokkaanse vader. Zijn vader maakt van jongs af aan geen deel uit van zijn leven en zijn moeder overleed op jonge leeftijd. Hij verhuisde tussen pleeggezinnen en tehuizen – in de jaren 90 volgens Karim zelf internaten genoemd. Toch heeft hij zijn hoofd boven water weten te houden.

Met welke blik op geld ben jij opgevoed?

„Geld stinkt, zei mijn moeder altijd. Mijn tante en oom vonden juist dat geld moet rollen. In het pleeggezin waar ik later terecht kwam, was geld een taboeonderwerp. Daar werd niet over gesproken. Eens per maand heb ik nog contact met mijn toenmalige pleegouders.”

„Inmiddels werk ik nu zelf acht jaar bij dezelfde werkgever. Meestal help ik met het schoonmaken van de melkstal of de waterbakken. Als ik zou mogen kiezen, zou ik het liefst acteerwerk doen of mijn eigen boek of tijdschrift willen uitbrengen, bijvoorbeeld over reizen. Ik zie mezelf als een charismatisch persoon en ondanks moeilijke tijden weet ik mijn rug recht te houden. Daar ben ik trots op.”

Hoe kijk jij naar geld?

„Als kind wilde ik miljonair worden. Nog steeds droom ik ervan om net zo rijk te worden als Donald Trump. Als kind droomde ik al van een vliegtuig met mijn eigen naam erop in gouden letters. Toch ben ik geen materialist, vind ik.

Soms vind ik het irritant dat ik niet meer geld verdien. Maar ik ben op mijn 18e voor 65 procent arbeidsongeschikt verklaard. Met 16 jaar raakte ik zwaar aan de alcohol. Eerst aan de blikken en vanaf mijn 18e ging ik aan de absint. Ik heb me door de moeilijke tijd heen gezopen. Ik kreeg een Wajong-uitkering en op mijn zestiende kreeg ik wat zakgeld. Daar betaalde ik de drank van. Ik leefde bijna onder het bestaansminimum, dus het was natuurlijk dom dat ik dat deed.”

„Eerst had ik een supermarktbaantje, maar dat is twee keer geflopt. Ik kwam wel op tijd, maar de baas kon enorm tekeer gaan en dat leverde mij te veel stress op. Ik kon niet tegen het gezeur in de ochtend en de drukte. Daarnaast heb ik structuur nodig en dat had ik daar niet genoeg. Ik schaam me ervoor dat het twee keer niet is gelukt in de supermarkt. Maar dat ik nu al acht jaar voor dezelfde werkgever werk, ben ik blij mee.”

Heb je ooit schulden gehad?

„Geen schulden op een problematische manier. Er waren wel wat schulden, maar die heb ik afgelost. Dat ging vooral om gezeik met belastingen en financieringen die terugbetaald moesten worden. Toen heb ik een overzicht gemaakt en heb ik dat per maand afgelost.”

„Wat betreft de drank is het ook goedgekomen. Ik drink nog weleens, maar nooit meer zoveel als in de periode van mijn 16e tot mijn 20e. Ik ben boeken gaan lezen en heb geleerd om meer rust te pakken. Daarnaast geef ik eerlijk toe dat – en dat zal heftig zijn voor de woke kringen in Amsterdam – Donald Trump mij heeft geïnspireerd. Ik heb nu veel meer discipline en mijn wens is nog steeds om als miljonair mijn graf in te gaan. Hij is echt een inspiratiebron voor mij.”

Heb je een plan om miljonair te worden?

„Ja, daar heb ik wel een plan voor, maar heel eerlijk gezegd zijn mijn crypto-aandelen keihard gezakt. Op het hoogtepunt waren die zo’n 30.000 à 40.000 euro waard. Nu is daar nog een paar honderd euro van over. Ik sta 96 procent in de min nu. In totaal heb ik er zelf zo’n 1600 euro in gestopt. Ik blijf daar heel rustig onder. Zonder offers geen glorie, zeg ik altijd.”

Heb je nog een spaarrekening achter de hand?

„Ja, in totaal heb ik zo’n 25.000 euro spaargeld. Er kwam op mijn 18e een erfenis vrij van mijn moeder van 10.000 euro. Dat heb ik apart gezet, want ik ben niet zo dom om alles te beleggen. Daarnaast heb ik weinig kosten, dus ik heb zelf gespaard. Ik ben eigenlijk heel tevreden met wat ik nu heb en ik probeer altijd positief te blijven.”

Stelling: Met 1.000 euro per maand extra zou ik op de lange termijn gelukkiger zijn.

„Ja, 1000 euro extra zie ik als een basisinkomen. Je moet wat van je leven maken. Dus ik bedoel niet dat ik met 1000 euro extra achter een PlayStation zou gaan zitten. Misschien zou ik vrijwilligerswerk kunnen doen; bijvoorbeeld bij de sportvereniging waar ik doelman ben van het g-team.”

Stelling: Je kunt nooit te veel geld hebben.

„Nee, je kunt nooit te veel hebben. Je kunt goede doelen ondersteunen en investeringen doen. Je kunt ook een vakantiehuis kopen of verhuren. Er zijn jonge jongens die nu alles in crypto stoppen. Dat zou ik niet doen, want voor je het weet verdampt je geld.”

Stelling: Geld wordt meer waard als je het kunt delen.

„Ja, daar ben ik het mee eens. Maar momenteel heb ik zelf niemand om mee te delen. Ik heb geen vriendin of kinderen.”

Geld maakt niet gelukkig, of toch wel?

„Nee, geld maakt niet gelukkig. Maar als je er te weinig van hebt, dan krijg je daar wel mentale klachten van. Tegelijkertijd zijn er veel mensen mét heel veel geld die altijd stress hebben. Mijn pleegouders verdienen bij wijze van spreken de Balkenendenorm, maar iedere zondag was het weer zeiken over het werk. Daar was altijd trammelant. Dan heb je geld, maar ook altijd stress.

Voor nu ben ik tevreden, maar voor de toekomst nog niet. Ik zou bijvoorbeeld wel meer op vakantie willen gaan later. De winters in Nederland daar kan ik niet goed tegen. Ik zou wel vaker naar een warm land willen gaan.”

  Ook jouw visie op geld delen? Meld je aan!

  De gegevens die je invult zijn alleen zichtbaar voor Geld & Carrière-redacteur Jana Witteman en zullen nooit worden gedeeld en/of ergens anders voor worden gebruikt.

  Meer artikelen lezen over Geld & Carrière? Dat kan hier.

  Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

  Het beste van Metro in je inbox 🌐

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.