Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 15 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Coronadebat Tweede Kamer over mondkapjes en avondklok, Rutte wacht pittige dag

Over de mondkapjesplicht, scholensluiting en de avondklok worden vandaag vier bewindspersonen, waaronder premier Mark Rutte en zorgminister Ernst Kuipers, door de Tweede Kamer aan de tand gevoeld. Stevig aan de tand gevoeld, zo is de verwachting.

De Kamer debatteert een groot deel van de dag over het tweede onderzoeksrapport naar de kabinetsaanpak van de coronacrisis. Dat is uitgevoerd door de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Het onderzoek ging naast deze omstreden maatregelen ook over de vaccinatiestrategie van het kabinet en de aankoop van vaccins.

Rutte wacht een bijzonder pittig debat over corona

Het zal een pittig debat worden, met premier Rutte ongetwijfeld in een hoofdrol, omdat een deel van de Kamer fel gekant was (en is) tegen een aantal van deze maatregelen. Een groot deel van de Kamer vindt het daarnaast nog steeds onbegrijpelijk dat de effectiviteit van de genomen coronamaatregelen nooit goed zijn geëvalueerd.

De Kamer heeft eerder al zijn onvrede geuit over de scholensluiting, die op 14 december 2020 door Rutte vanuit het Torentje werd afgekondigd. Dat besluit leidde „bij scholen en ouders tot verwarring en frustratie als uit de communicatie van het kabinet blijkt dat de scholensluiting vooral is bedoeld om het aantal contacten en reisbewegingen van ouders te verminderen, en niet om de kinderen zelf te beschermen tegen het virus”, schrijft de OVV in zijn rapport.

Door de scholensluiting zijn leerlingen hard geraakt, omdat ze leerachterstand opliepen en ook mentale problemen kregen.

Avondklok en verplichte mondkapjes: ‘Niet goed onderbouwd’

De OVV vindt dat het kabinet ook andere omstreden coronamaatregelen, zoals de avondklok en mondkapjesplicht, beter had moeten onderbouwen. De invoering van een avondklok is „een maatregel die diep ingrijpt op grondrechten doordat het de bewegingsvrijheid van mensen beperkt”, schrijft de OVV. Juist dat punt ligt bij diverse Kamerfracties zwaar op de maag.

De vaccinatieplannen van het kabinet in januari 2021 waren in de ogen van de OVV niet flexibel genoeg. Te lang werd er vanuit gegaan dat het vaccin van AstraZeneca als eerste klaar zou zijn. Toen bleek dat andere vaccins (BioNTech/Pfizer en Moderna) eerder konden worden ingezet, moesten de plannen worden omgegooid. De vaccinatiecampagne liep daardoor vertraging op.

Naast Rutte en Kuipers zijn ook justitieminister Dilan Yeşilgöz en minister Dennis Wiersma (primair en voortgezet onderwijs) bij het debat aanwezig.

In het eerste rapport van de OVV ging het over de eerste maanden van de coronapandemie. Daarover heeft de Kamer op 1 februari een debat gevoerd, met een flinke botsing met Mark Rutte tot gevolg.

Marcel en Gijs noemen John de Mol ‘soort Sinterklaas’, kijkers zijn vooral gefocust op bierdrinkende Roos Moggré

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.