Commerciële redactie
Commerciële redactie Gesponsord 15 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Is het tijd om zonnepanelen te kopen? Dit moet je weten

Ben je op zoek naar manieren om energie te besparen en geld te besparen op je energierekening? Overweeg dan om zonnepanelen te kopen. In deze blogpost leggen we uit wat zonnepanelen zijn, hoe ze werken en waarom het de moeite waard kan zijn om in deze duurzame technologie te investeren.

Lees verder voor meer informatie!

Wat zijn zonnepanelen en hoe werken ze?

Zonnepanelen zijn panelen die zonne-energie opvangen en omzetten in elektriciteit. De panelen bestaan uit meerdere fotovoltaïsche cellen, die gemaakt zijn van silicium. Wanneer licht op deze cellen valt, ontstaat er een stroom tussen de verschillende lagen van het materiaal. Deze stroom wordt vervolgens doorgegeven aan een omvormer, die de gelijkstroom omzet in wisselstroom.

Bij de aanschaf van zonnepanelen is het belangrijk om advies te krijgen van een professionele installateur. Zij kunnen helpen bij het bepalen hoeveel panelen er nodig zijn en waar deze het beste geplaatst kunnen worden voor optimale energieopwekking. Een goede installatie kan namelijk veel verschil maken in de uiteindelijke besparing op energiekosten.

De werking van zonnepanelen

Fotovoltaïsche cellen vormen de basis van zonnepanelen, die op hun beurt zonlicht omzetten in elektriciteit. De werking van deze cellen berust op het effect dat wordt veroorzaakt door zonlicht op halfgeleidermateriaal. Dit resulteert in een stroom van elektronen die worden gevangen en gebruikt om energie te leveren aan huishoudens en bedrijven.

Het rendement van een zonnepaneel wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder de hoek waarin het paneel is geplaatst, de intensiteit van het licht en eventuele schaduwval of obstakels. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij aanschaf en installatie van zonnepanelen. Zo kan advies ingewonnen worden bij een installateur voor optimale prestaties.

 • Fotovoltaïsche cellen: de basis van zonnepanelen
 • Hoe transformeren fotovoltaïsche cellenzonlicht in elektriciteit?
 • Wat bepaalt het rendement van een zonnepaneel?

De verschillende soorten zonnepanelen

Monokristallijn, polykristallijn en dunne film panelen: wat is het verschil?

 • Monokristallijne zonnepanelen hebben een hoger rendement, maar zijn duurder in aanschaf.
 • Polykristallijne zonnepanelen zijn goedkoper in aanschaf, maar hebben een lager rendement dan monokristallijne panelen.
 • Dunne-filmpanelen zijn flexibeler in gebruik en hebben minder materiaal nodig. Ze worden vaak toegepast op moeilijk bereikbare plaatsen.

Welke factoren bepalen welk type paneel geschikt is voor jouw situatie?

 • De beschikbare ruimte op het dak of de gevel
 • De ligging van de woning ten opzichte van de zon
 • Het gewenste vermogen dat je wilt opwekken

Wat zijn de voor-en nadelen van elk type paneel?

Monokristallijn:

+ Hoger rendement per vierkante meter

+ Lange levensduur (tot wel 25 jaar)

 • Duurder in aanschaf

Polykristallijn:

+ Goedkopere optie dan monokristalijn

+ Leven lang (tot wel 25 jaar) mee

 • Kleinere efficiëntie vergeleken met monokistalin

Dunfilm panel:

+ Flexibel waardoor ook toepasbaar op gebogen oppervlakten

 • Thermische instabiliteit

Waar moet je op letten bij het kopen van zonnepanelen?

Kwaliteit en garantie zijn belangrijke factoren om rekening mee te houden bij het kopen van zonnepanelen. Investeer in panelen van goede kwaliteit en controleer of deze worden geleverd met een uitgebreide garantie. Zo ben je verzekerd van betrouwbare en duurzame energieopwekking voor de lange termijn.

Kies voor zonnepanelen van goede kwaliteit met garantie voor betrouwbare en duurzame energieopwekking op lange termijn.

Efficiëntie en vermogen zijn ook cruciale punten om te overwegen bij het aanschaffen van zonnepanelen. Kies panelen met een hoog rendement, zodat je meer stroom kunt opwekken in minder tijd en ruimte nodig hebt voor installatie. Ga daarnaast na wat jouw energieverbruik is, om zo voldoende capaciteit aan panelen te kunnen selecteren.

Het type zonnecellen dat wordt gebruikt in de panelen kan invloed hebben op efficiëntie, kosten én levensduur. Er bestaan verschillende soorten cellen die elk hun eigen specifieke kenmerken hebben. Informeer daarom goed naar welk type geschikt is voor jouw situatie voordat je tot aankoop overgaat.

Waarom zou je zonnepanelen kopen?

Besparen op energiekosten is een van de belangrijkste redenen waarom consumenten zonnepanelen kopen. Door het gebruik van zonne-energie kan je jouw elektriciteitsrekening drastisch verminderen en soms zelfs volledig elimineren.

Naast financiële voordelen heeft het installeren van zonnepanelen ook positieve milieueffecten. Zonne-energie is een duurzame bron van energie, die geen schadelijke uitstoot veroorzaakt tijdens de productie of het gebruik ervan.

Bovendien kunnen zonnepanelen helpen om de waarde van jouw huis te verhogen. Potentiële kopers zijn vaak bereid meer te betalen voor huizen met groene upgrades zoals zonnepanelen, waardoor ze aantrekkelijker worden op de vastgoedmarkt.

Hoe vind je de beste zonnepanelen voor jouw situatie?

Bereken jouw energieverbruik en behoefte aan panelen door het bekijken van je energierekening. Houd rekening met de grootte van je dak en de hoeveelheid zonlicht die het ontvangt om te bepalen hoeveel panelen je nodig hebt.

Vergelijk verschillende merken en leveranciers om ervoor te zorgen dat je de beste kwaliteit voor een redelijke prijs krijgt. Laat ten slotte een specialist een dakscan uitvoeren om erachter te komen welk type paneel geschikt is voor jouw dak, voordat je tot aankoop overgaat.

Deze informatieve content over zonnepanelen is zorgvuldig samengesteld door Jaguar Marketing, een bedrijf dat expertise heeft in het creëren van waardevolle en inzichtelijke artikelen. Jaguar Marketing streeft ernaar om consumenten te informeren en te begeleiden bij het maken van duurzame en kostenbesparende keuzes.

In samenwerking met HEM Energie