Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 18 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Zo’n 100 huizen ontruimd in Arnhem: ‘Wind raar, rook gaat alle kanten op’

In Arnhem zijn zondag eerst zo’n zestig woningen ontruimd vanwege de dikke rook die vrijkomt bij een brand in een huizenblok in de Van Kinsbergenstraat. Niet veel later kwamen daar nog zo’n veertig huizen bij.

Op dit moment woedt brand waarschijnlijk in vijf van de woningen van het blok met zeven huizen in de wijk Presikhaaf, meldt een woordvoerder van de brandweer Arnhem. Vier mensen die aanwezig waren in de woning waarin de brand uitbrak zijn naar een ziekenhuis gebracht.

Zonnepanelen op dak Arnhem

Volgens De Gelderlander hebben de vier genoemde mensen rook ingeademd, maar de woordvoerder van de brandweer kan niet zeggen waarom ze naar het ziekenhuis zijn gebracht. Waardoor de brand is ontstaan, is nog onduidelijk. Het vuur breidt zich volgens de zegsman nog steeds uit naar naastgelegen woningen. „We zijn volop bezig met bluswerkzaamheden.” Waarom het vuur zich zo makkelijk verspreidt, zal later uit onderzoek moeten blijken, zegt hij. „Er liggen zonnepanelen op het dak, wellicht heeft dat invloed op de bluswerkzaamheden.”

Arnhem is voor de tweede keer in 24 uur in het nieuws en veel besproken. Gisteravond en vanmorgen ging het vooral over muzikant Burna Boy, die niet kwam opdagen in een volgepakt en bloedheet Gelredome.

Dikke rook gaat van links naar rechts

Het afgelaste concert was voor het publiek niet leuk, maar hier hebben we te maken met huizen van mensen uit Arnhem. Zij zullen lang last hebben van de brand, al is op dit moment nog volstrekt onduidelijk wat de uiteindelijke gevolgen zijn. De rook gaat volgens de zegsman van de brandweer alle kanten op en dat is geen goed teken. „De wind is heel raar. De rook gaat naar links, rechts, naar voren, slaat neer en is heel dik. Voor de veiligheid is besloten mensen te evacueren.” De ontruiming treft een aantal omliggende huizenblokken en een klein flatgebouw van drie verdiepingen. De evacués worden opgevangen in een sporthal. Op dit moment verwacht de brandweer dat meer ontruimingen dan de genoemde ongeveer honderd niet nodig zijn. „Tenzij de wind weer gaat draaien.”

Er is ook een NL-Alert in de regio Arnhem verstuurd, waarin mensen worden opgeroepen ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te zetten. Ook worden mensen opgeroepen uit de rook te blijven. „Maar het is ontzettend druk, mensen staan in de rook en dat is niet verstandig.”

‘Lief Arnhem, blijf binnen’

Burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch roept in een reactie op Twitter buurtbewoners op om binnen te blijven. „Lief Arnhem, helaas een felle brand in Presikhaaf. De brandweer is daar op volle sterkte om vuur en rook te bedwingen en de slachtoffers worden opgevangen. Als u kunt, blijf dan binnen als buurtbewoners, sluit deuren en ramen tegen de rook. Blijf fit, samen doorstaan wij dit”, aldus de burgemeester.

Maarten van der Weijden onderweg voor 3 Elfstedentochten, deel Twitter vindt het vanuit de luie stoel niks

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.