Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 10 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

S10 en Carice van Houten in campagne-video zoektocht naar 22 (vermoorde) vrouwen

De Nederlandse, Duitse en Belgische politie zijn samen met Interpol een campagne gestart om de identiteit te achterhalen van 22 meisjes en vrouwen. Zij zijn vermoedelijk vermoord en vervolgens achtergelaten in een van de drie landen. Maar wie zijn zij? Actrice Carice van Houten en S10 doen aan de campagne mee om de moorden te kunnen ophelderen.

De meeste zaken spelen zich af tussen 1990 en 2010, maar de meest recente is een Belgische zaak uit 2019. Op de lijst van slachtoffers staan negen Nederlandse zaken.

S10 en Carice van Houten doen mee

Voor de lancering van de campagne met de naam Identify Me hebben bekende vrouwen uit de deelnemende landen een gezamenlijke, meertalige video opgenomen. Daarin roepen zij het publiek op namen en informatie door te geven over de vermoorde vrouwen. Voor Nederland doen zangeres en Songfestival-deelneemster S10 en actrice Carice van Houten mee.

Volgens de politie staat in vrijwel alle zaken vast dat de slachtoffers door geweld om het leven zijn gekomen. „Wie ze zijn, waar ze vandaan komen en waarom ze zijn achtergelaten in Duitsland, België en Nederland is onbekend”, aldus de politie.

Overzicht onopgeloste zaken online gezet

Vandaag staat op interpol.int/im een overzicht van alle zaken, waaronder de negen Nederlandse. Voor elke zaak is een overzicht gemaakt van de beschikbare informatie. Ook staan er op de lijst gezichtsreconstructies, video’s en foto’s van sieraden en kledingstukken van de vermoorde vrouwen. Daarnaast zijn alle aanknopingspunten, zoals de geschatte leeftijd, haarkleur, kleur ogen en andere lichaamskenmerken, in kaart gebracht. In samenwerking met het televisieprogramma Opsporing Verzocht is voor elke zaak een opsporingsvideo gemaakt. Die video kan online gedeeld worden.

De negen Nederlandse zaken betreffen onder meer het heulmeisje en het meisje van Teteringen. „Elk van de tweeëntwintig zaken is tragisch en hartverscheurend”, zeggen initiatiefnemers Carina van Leeuwen en Martin de Wit van de Nederlandse politie. „De slachtoffers zijn vaak met veel geweld om het leven gebracht. Van sommigen weten we dat ze in de periode voor hun overlijden zijn mishandeld of uitgehongerd.”

Begraven in naamloze graven

Volgens de politie is het mede omdat de vrouwen vermoedelijk afkomstig zijn uit andere landen dan waar ze zijn aangetroffen nooit gelukt hun identiteit te achterhalen. Mogelijk zijn ze hier bewust achtergelaten om het politieonderzoek te frustreren. De slachtoffers zijn begraven in naamloze graven. „Maar er moeten op de wereld mensen zijn die de slachtoffers, veelal jonge vrouwen en meisjes, missen. Familieleden, vrienden of andere bekenden”, zegt Van Leeuwen.

Carice van Houten en S10 doen mee aan de campagne omdat ze geraakt zijn door het lot van de slachtoffers. „Ik vind het een heel verdrietige en eenzame gedachte dat al die vrouwen, die zo gruwelijk aan hun einde zijn gekomen, zonder identiteit het graf in zijn gegaan. Dat vind ik een heel onwaardig idee”, zegt Van Houten in een videoboodschap. „Ik roep iedereen op om goed naar de lijst te kijken om te zien of ze iemand herkennen.”

Verbazing om Jan Smit bij exit Mia & Dion tijdens Songfestival: ‘Is hij doof?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.