Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 28 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Droog en zonnig begin van de zomer verwacht, maar écht warm wordt het in juni niet

De eerste helft van juni verloopt waarschijnlijk vooral droog en zonnig, maar op echte zomerse dagen hoeven we nog niet te rekenen. De temperatuur kan behoorlijk schommelen, zo voorspelt Weeronline. In de tweede helft van de maand neemt de kans op buien toe, maar wordt het wel warmer.

Buien weten Nederland nauwelijks te bereiken in de eerste helft van juni. Volgens de voorspellingen kunnen we ons voorbereiden op zon en een droge wind uit het noorden en oosten, maar echt warm zal het voorlopig nog niet worden.

Windrichting bepaalt voorlopig de temperatuur

Dat heeft volgens Weeronline te maken met de windrichting. Wanneer de wind uit het noorden komt, kan het nog fris zijn buiten. In de kustgebieden blijft de temperatuur dan steken tussen de 15 en 18 graden, doordat de wind over het nog koude water van de Noordzee waait. Wanneer de wind uit het oosten baast, stijgt het kwik naar de 20 tot 25 graden.

De kans op zomerse temperaturen van 25 graden is het grootst in het zuidoosten en oosten van het land. Maar ook aan de westkust kan het met een oostenwind warm genoeg worden voor een dagje strand, denkt de weersite. Een duik in de zee blijft voorlopig nog wel erg koud. Het zeewater is nu nog maar zo’n 14 graden.

Kans op plensbuien en onweer in tweede helft van juni

In de tweede helft voor juni lijkt het volgens de weermodellen warmer te worden doordat de wind uit het oosten warme lucht aanvoert. Wel neemt de kans op neerslag toe. Onweer en plensbuien zouden daar onderdeel van kunnen zijn, aldus Weeronline.

Hoewel de temperaturen nog onzeker zijn, wordt er wel gewaarschuwd voor hoge zonkracht. De zon staat in juni hoog aan de hemel, waardoor er rekening gehouden moet worden met zonkracht 7. Wanneer je je niet insmeert, kun je al binnen 10 tot 25 minuten verbranden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.