Thom Voogt
Thom Voogt Binnenland 19 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Limburg boos om toets groep 8 met carnaval: ‘Het zijn er weer van boven de grote rivieren die zoiets verzinnen’

De nieuwe afsluitende toets, de doorstroomtoets, wordt in februari volgend jaar voor het eerst afgenomen bij groep 8-leerlingen. In het zuiden van ons land heerst momenteel veel onvrede over het moment: tegelijk met carnaval. De carnavalsverenigingen in Limburg zijn boos op het ministerie van Onderwijs.

Traditiegetrouw vindt in februari of maart carnaval plaats in, vooral, de zuidelijke provincies van ons land. Normaal is het weer één van de grootste zorgen, maar nu hangt de donkere wolk van de doorstroomtoets velen boven het hoofd.

Brief aan de minister

Voorzitter Bart Maes van de Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge (SLV) heeft vandaag een boze brief geschreven aan onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Volgens Maes heeft het ministerie aan scholen laten weten dat ze „het evenement” moeten verplaatsen.

Maes schreef de brief namens de zeventien oudste en grootste vastelaovesverenigingen in Limburg. Hij stelt daarin: „Beste Minister, carnaval is géén evenement! Carnaval of beter gezegd vastelaovend is dynamisch immaterieel erfgoed; liedjes, verhalen, dialecten, rituelen, gebruiken en tradities.” Volgens Maes wordt dat erfgoed „van generatie op generatie doorgegeven. Het is de schakel tussen heden, verleden en toekomst. Het is cultuur van nu, geeft een gevoel van verbondenheid met vorige generaties en is tegelijkertijd ook toekomstgericht omdat mensen het willen doorgeven aan volgende generaties. Immaterieel erfgoed is een levende en dynamische vorm van erfgoed, die zich aanpast aan en mee verandert met de tijd.”

Verbazing

Maes wijst er verder op dat ook de week voor carnaval traditioneel gevuld is met allerlei activiteiten binnen en buiten de schoolomgeving. „In het bijzonder is de oudste groep basisschoolleerlingen sterk betrokken bij carnaval”, aldus Maes.

Ook voorzitter Ad Koopman van de Brabantse Carnavals Federatie BCF reageert vandaag verbaasd. „Ik heb dit nog niet gehoord, maar we hebben over twee weken bestuursvergadering. Dan gaan we er zeker op reageren”, zei hij. „Het is lastig om juist dan toetsen te houden. Het zijn er weer van boven de grote rivieren die zoiets verzinnen. Dat gaat natuurlijk niet.”

Campings en vakantieparken zitten ramvol: ‘Last minute is er niet meer bij’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.